Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Lyžiarsky areál SKI Búče čaká na snehovú perinu, po lete má málo vody

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vlani mali dostatok snehu až v druhej polovici sezóny.

Renčišov-Búče 15. novembra (TASR) – V lyžiarskom areáli a rekreačnom stredisku SKI Búče pri Renčišove v okrese Sabinov čaká na lyžiarov 4,5 kilometra zjazdoviek a bežecké trate v pohorí Bachureň. Prevádzkovateľ strediska Alojz Stahovec uviedol, že technicky sú schopní zasnežiť iba asi kilometer zjazdoviek na kľúčových vlekoch. Preto túžia po poriadnej nádielke snehu.

Cez leto upravili lyžiarske svahy a opravili vleky. Zrekonštruovali hygienické zariadenia na chate. Zvýšil sa tým komfort pre hostí a úroveň ubytovania, ale súčasne sa znížila kapacita postelí na 45 miest.

"Ceny skipasov oproti minulému roku nebudeme meniť. Návštevníkom poskytujeme aj balíček služieb, ktorý pozostáva z ubytovania, celodenného stravovania a vstupov na vleky. Ak sú priaznivé podmienky, tak je v tom aj nočné lyžovanie na 250-metrovom svahu. Plus parkovné a miestny poplatok. Na novú sezónu sa veľmi tešíme a očakávame, že padne viac prírodného snehu ako vlani," uviedol Stahovec.

Po mimoriadne suchom lete majú v tomto roku výrazný úbytok vody. Preto Stahovec neskrýva obavy. "Bez poriadnej snehovej periny budeme mať problémy so zasnežovaním," hovorí so znepokojením.

Stredisko SKI Búče navštevujú prevažne lyžiari z neďalekého okolia, ale majú aj stálu klientelu hostí z Česka. Prichádzajú k nim tradične väčšie rodinné skupiny. Malé stredisko vo výške 840 metrov nad morom je podľa Stahovca ideálne na školské lyžiarske zájazdy. Priamo z chaty sa deti dostanú na svah. Majú tu dve lyžiarske školy. Žiakom môžu požičať aj lyže. Pre zdatnejších lyžiarov spustia aj dlhý vlek. Lyžovať môžu po celý deň a využiť sa dá aj večerné lyžovanie.

Prevádzkovateľ strediska si pochvaľuje prehĺbenie spolupráce s Obecným úradom v Renčišove, ktorému záleží na tom, aby sa lokalita znovu dostala viac do povedomia lyžiarskej verejnosti. V stredisku začali tiež s výstavbou nového vleku, ale v tejto sezóne sa im ho ešte s najväčšou pravdepodobnosťou nepodarí spustiť.

Vlani mali dostatok snehu až v druhej polovici sezóny. Poriadne nasnežilo koncom januára. Ideálne podmienky mali v mesiacoch február a marec. Ale Vianoce a začiatok januára boli problematické. Lyžovalo sa, ale iba na technickom snehu. Stahovec verí v lepšiu sezónu.