Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Na Mariánskej hore sa aj tento rok zišlo množstvo ľudí

Na snímke veriaci stúpajú na Mariánsku horu neďaleko Levoče počas posledného dňa Mariánskej púte v Levoči 6. júla 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Celá púť sa niesla v znamení Sedembolestnej Panny Márie-patrónky Slovenska a 30. výročia Baziliky minor na Mariánskej hore.

Levoča 6. júla (TASR) – Na Mariánskej hore v Levoči sa aj tento rok počas levočského odpustového týždňa zišlo množstvo ľudí. Levočský odpust odštartoval v nedeľu (29.6.) na sviatok sv. Petra a Pavla a vyvrcholil dnes, keď na pútnické miesto prišlo aj najviac ľudí.

Celá púť sa niesla v znamení Sedembolestnej Panny Márie-patrónky Slovenska a 30. výročia Baziliky minor na Mariánskej hore.

Podľa moderátora levočskej púte Jozefa Lapšanského bol priebeh tento rok neuveriteľne pokojný. Aj napriek množstvu ľudí zaznamenali len dve krádeže a ohlásených bolo 10 nájdených cenností. Až na jednu vážnejšiu nevoľnosť sa nevyskytli žiadne úrazu či zdravotné problémy účastníkov.

Zaujímavosťou bolo, že počas celej noci zo soboty na nedeľu prijímali ľudia sviatok zmierenia, čo sa ešte podľa neho nestalo, aby sa naozaj nepretržite celú noc spovedalo.

Slávnostnú odpustovú sv. omšu celebroval dnes dopoludnia Jozef kardinál Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov. Ten v homílii upriamil pozornosť na rodinu a matku. Jeho myšlienky smerovali k tomu, že je síce pekné a dobré vytvárať deťom materiálne zázemie, ale netreba nechať ich výchovu a duchovné obohacovanie detí a mladých na televíziu. Tiež povedal, že ani v dnešnej dobe netreba strácať nádej a treba si brať príklad z Panny Márie.

Mariánska hora je najstarším pútnickým miestom na východnom Slovensku.

Fotogaléria: Mariánska púť v Levoči