Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Festival paličkovanej čipky vystaví čipku z viacerých krajín

Medzinárodný festival paličkovanej čipky sa koná od 18.- 20. júna 2015 v priestoroch NKP Solivar v Prešove patriace pod Slovenské technické múzeum (STM) Košice. Festival usporiadal Soľnobanský čipkársky cech z Prešova. Snímka z módnej prehliadky počas slávnostného otvorenia festivalu. Foto: TASR/Milan Kapusta

Tohtoročný program návštevníkom ponúka predovšetkým možnosť zoznámiť sa v stánkoch jednotlivých čipkárok a čipkárskych spolkov s ich prístupmi a tvorbou.

Prešov 17. júna (TASR) – Čipkárky z viacerých krajín Európy i z viacerých končín Slovenska sa stretnú vo štvrtok (18.6.) v mestskej časti Solivar v Prešove na otvorení Medzinárodného festivalu paličkovanej čipky. Do soboty (20.6.) návštevníkov areálu Národnej kultúrnej pamiatky Solivar čakajú výstavy, workshopy, módna prehliadka a ďalšie zaujímavé atrakcie.

Okrem už tradičných hostí – nadšencov paličkovanej čipky Poľska, Maďarska, Čiech a Francúzska - pribudnú tento rok aj Španieli. Ako informovala organizátorka festivalu Jana Frajkorová, podujatie prvýkrát navštívi aj prezident Španielskej čipkárskej federácie.

Tohtoročný program návštevníkom ponúka predovšetkým možnosť zoznámiť sa v stánkoch jednotlivých čipkárok a čipkárskych spolkov s ich prístupmi a tvorbou. "Kto chce, bude si môcť paličkovanie aj vyskúšať v rámci workshopu," pripomenula Frajkorová. Okrem toho sú pripravené aj viaceré výstavy v meste Prešov, kde sa moderné umenie spája s paličkovanou čipkou.

Výstavou s názvom Návraty, ktorá bola otvorená v pondelok (15.6.) a potrvá do konca augusta v Relaxačnom centre Kryštál, sa predstaví popredná slovenská výtvarníčka Anna Hausová. Jej olejomaľby sú inšpirované práve soľnobanskou paličkovanou čipkou.

V Krajskom múzeu Prešov bude výstava Heleny Tomečkovej s názvom Nitkovanie a v Národnej kultúrnej pamiatke Solivar zasa Veronika Dolanská predstaví paličkovanú čipku v rámci výstavy Rozmanitosť. Na výstave Kapurkova II predstaví svoju aktuálnu textilnú tvorbu aj Jana Frajkorová.