Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Mesto Levoča organizuje počas leta farmárske i remeselnícke trhy

Ilustračné foto Foto: TASR – Milan Kapusta

Priestor pri historickej radnici v Levoči sa tak počas leta mení na trhovisko.

Levoča 18. júla (TASR) – Levočania i návštevníci mesta môžu v lete nakupovať u farmárov a remeselníkov. Na Námestí Majstra Pavla pri historickej radnici totiž miestna samospráva organizuje Farmárske a Levočské remeselné trhy. „Potraviny z obchodných reťazcov tak môžu Levočania na chvíľku vymeniť za kvalitné výrobky drobných poľnohospodárov. Na rovnakom mieste ukazujú svoju šikovnosť i miestni remeselníci,“ informovala vedúca Oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta Anna Lazorová.

Priestor pri historickej radnici v Levoči sa tak počas leta mení na trhovisko. Každú druhú stredu tam svoje produkty predávajú slovenskí farmári a každý utorok a štvrtok ich striedajú zruční remeselníci. Farmárske trhy sa začali v stredu (15.7.) a pokračovať budú každú druhú stredu až do 23. septembra. „Na Farmárskych trhoch môžu farmári predávať rastlinné a živočíšne výrobky z vlastnej pestovateľskej a chovateľskej činnosti. Patria sem syrové, mäsové a mliečne výrobky, ovocie a zelenina, ovocné šťavy, cukroviny, pečivo, včelí med a výrobky z medu,“ vymenovala Lazorová s tým, že trhovisko s farmármi bude v spomínaných termínoch otvorené od 10. do 16. hodiny.

Mesto trhy v súčasnosti ešte stále rozbieha, predajcov chce postupne obmieňať a pri ich príprave radnica intenzívne hľadá stále nové kontakty. „Musíme povedať, že náš región je na prvovýrobcov poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov chudobný, takže oslovujeme producentov z celého Slovenska. Tento ročník farmárskych trhov tak nie je celkom podľa našich predstáv, ale my sa nevzdávame a snažíme sa ho zveľaďovať a rozvíjať,“ dodala Lazorová. Momentálne mesto ponúka predajcom sedem atypických drevených stánkov a tiež priestor na predaj výrobkov v certifikovaných mobilných zariadeniach.

Levočania i návštevníci mesta majú podľa Lazorovej o regionálne výrobky a produkty vypestované na prírodnej báze záujem a vyhľadávajú ich. „Farmárskymi a Levočskými remeselnými trhmi chceme rozšíriť služby domácim aj turistom priamo na otvorenej scéne. Naším cieľom je posilniť cestovný ruch v letnom období a predĺžiť pobyt turistov v meste,“ dodala Lazorová.

Okrem iných počas leta predáva svoje výrobky v levočskom stánku aj Zuzana Homolová z rodinnej ekofarmy Odorica. Zaoberá sa predovšetkým výrobou tinktúr z liečivých bylín, výživových doplnkov a čajov. „Veľmi vítame túto možnosť predávať naše výrobky na levočských trhoch, bežne na trh nechodievame, keďže po Slovensku už máme v 60 obchodoch náš tovar. Toto berieme skôr ako prezentáciu našich produktov, ktoré sú vyrábané na prírodnej báze z byliniek, ktoré dopestujeme u nás na našej ekofarme,“ priblížila Homolová, ktorá sa tejto činnosti venuje už viac ako 20 rokov.