Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Mesto Prešov ukončilo rekonštrukciu strediska Opál na sídlisku Sekčov

Prešov - ilustračné foto. Foto: TASR

V objekte od začiatku roka funguje aj mestský denný stacionár s kapacitou 30 miest. Ostatné priestory mesto prenajíma hlavne na doplnkové služby.

Prešov 28. júla (TASR) – Mesto Prešov ukončilo druhú etapu rekonštrukcie nákupného strediska Opál na sídlisku Sekčov, ktoré má vo svojom majetku. Stavbu skolaudovali v týchto dňoch. Samospráva tu preinvestovala 139.000 eur. V objekte od začiatku roka funguje aj mestský denný stacionár s kapacitou 30 miest. Ostatné priestory mesto prenajíma hlavne na doplnkové služby.

Vynaložené náklady zahŕňajú kompletnú výmenu teplovodných rozvodov, pôvodne betónový a asfaltový povrch nahradila dlažba na ploche 890 štvorcových metrov. Došlo tiež k výmene štyroch stĺpov verejného osvetlenia, stavbári vytvorili bezbariérový priechod, osadili nové prvky drobnej architektúry ako lavičky či stojany na bicykle. Súčasťou obnovy priestoru boli aj sadové úpravy, vysadili tu osem stromov, okrasné kríky a záhony s trvalkami. Tlačový referent prešovskej radnice Milan Grejták informoval, že zaujímavým prvkom tejto rekonštrukcie sú štrbinové zberače vody, ktoré opticky dotvárajú celok.

„Náročná bola hlavne príprava stavby, kde sme potrebovali zosúladiť stavebné úpravy s prevádzkovaním rozvodov teplovodu, ale dôležité bolo aj zachovanie funkčnosti prevádzok v tomto nákupnom stredisku,“ vysvetlil zložitosť rekonštrukcie Ľudovít Koháni, vedúci oddelenia investičnej činnosti Mestského úradu Prešov. Na vynovenom námestíčku bude v decembri stáť aj vianočný stromček, preto v rámci rekonštrukcie vybudovali aj stojan na jeho osadenie s elektrickou prípojkou.

Koháni uviedol, že v tomto roku mesto realizuje celkom 132 investičných akcií. Z toho 52 stavieb financuje samospráva z vlastných zdrojov, na 22 ďalších zabezpečujeme spolufinancovanie z externého prostredia a postupne stavia tiež 58 parkovísk. Oproti roku 2015 je to viac ako štvornásobok a oproti vlaňajšku trojnásobok investičných akcií.