Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Mesto Stropkov ocenilo päť osobností a folklórny súbor Stropkovčan

Erb mesta Stropkov Foto: Heraldický register

Tradícia oceňovania osobností a kolektívov vznikla v Stropkove v roku 2004.

Stropkov 22. januára (TASR) – V Stropkove dnes na slávnostnom zasadnutí zastupiteľstva odovzdali ocenenia, ktoré mesto udelilo piatim osobnostiam a kolektívu folklórneho súboru Stropkovčan. Mesto si takýmto spôsobom uctilo ľudí, ktorí sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj mesta a jeho zviditeľnenie. Táto forma ocenenia má v Stropkove desaťročnú tradíciu.

Čestné občianstvo mesto udelilo Jánovi Kočišovi in memoriam za zásluhy o rozvoj a zveľaďovanie mesta, najmä v duchovnej oblasti. Čestným občanom Stropkova sa dnešným dňom stal aj stropkovský rodák Jozef Dušan Hric, ktorý bol dlhoročným manažérom podniku Tesla Liptovský Hrádok. Ocenenie získal za šírenie dobrého mena Stropkova a dlhodobú významnú pomoc v oblasti filantropie, športu a kultúry.

Cenu mesta dostala folklórna speváčka Mária Mačošková, ktorá je rodáčka z Potôčkov pri Stropkove. Ako informoval hovorca mesta Peter Novák, ocenenie jej udelili za celoživotné tvorivé výkony a významné výsledky v umeleckej sfére a za propagáciu a zviditeľňovanie mesta.

Najmladšou z ocenených je 21-ročná stolná tenistka Eva Jurková, ktorá získala Cenu mesta za šírenie dobrého mena mesta a okresu v oblasti športu.

Ďakovné listy mesto udelilo Jurajovi Kuncovi, bývalému riaditeľovi podniku Tatra, za rozvoj domáceho priemyslu.

Ďakovný list dostal aj folklórny súbor Stropkovčan za rozvoj kultúrneho diania a šírenie dobrého mena mesta.

Tradícia oceňovania osobností a kolektívov vznikla v Stropkove v roku 2004. Zo začiatku ju odovzdávali každoročne, neskoršie každé dva roky. Čestné občianstvo bolo doteraz udelené sedemnástim osobnostiam.