Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Mladí programátori budú súťažiť v rámci Šarišského hackathonu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Druhý ročník podujatia sa uskutoční od piatka (4. 10.) do nedele (6. 10.) v priestoroch Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove.

Prešov 2. októbra (TASR) - IT nadšenci si po druhý raz zmerajú sily na Šarišskom hackathone. Niekoľko desiatok mladých programátorov bude vyvíjať aplikácie a vytvárať inteligentné riešenia pre mesto Prešov. Druhý ročník podujatia sa uskutoční od piatka (4. 10.) do nedele (6. 10.) v priestoroch Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove.

"Hlavnou témou bude použitie otvorených dát a datasetov mesta Prešov a ich využitie na vytvorenie nenáročných aplikácií, ktoré môžu prispieť k lepšiemu životu občanov v meste. Organizátori pripravili pre účastníkov 13 možných zadaní, s ktorými sa potrápia v samostatných tímoch. Výsledkom súťaženia môžu byť napríklad mobilné aplikácie, ktoré vytvoria navigáciu pre cyklistov, pomôžu nájsť informácie o školách v meste alebo v celom kraji alebo ponúknu prehľadný servis pre turistov a návštevníkov Prešova. Na proces celého hackathonu budú dohliadať skúsení mentori," uviedol pre TASR hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Tri najlepšie tímy získajú finančnú odmenu. Porotcovia z rôznych IT firiem budú hodnotiť originalitu, tvorivosť, kreativitu, technickú náročnosť, relevanciu k téme, vyhotovenie funkčného prototypu, počet fungujúcich funkcií či kvalitu prezentácie.

"Druhý ročník Šarišského hackathonu pripravilo mesto Prešov v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom (PSK), Prešovskou univerzitou a iniciatívou Catching-up Regions. Súčasťou trojdňového programu bude aj piatková panelová diskusia na tému Udržateľný rozvoj mesta a regiónu v budove Evanjelického kolégia v Prešove. Otvorí ju primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, predseda PSK Milan Majerský a rektor Prešovskej univerzity v Prešove Peter Kónya," doplnil Tomek s tým, že pozvanie prijali aj viaceré osobnosti z radov odbornej verejnosti. Hovoriť budú napríklad o inováciách zo sveta IT, ktoré môžu byť prospešné v prostredí samosprávy.