Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Modernizácia verejného osvetlenia v Stakčíne má zvýšiť bezpečnosť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Má zvýšiť aj energetickú efektívnosť a zároveň znížiť svetelné znečistenie.

Stakčín 27. februára (TASR) - V obci Stakčín v okrese Snina nainštalujú 130 nových smart pouličných svietidiel. Modernizácia verejného osvetlenia má zvýšiť energetickú efektívnosť, bezpečnosť občanov a zároveň znížiť svetelné znečistenie. Ako pre TASR uviedol starosta Stakčína Dušan Kolcun, práce by sa mali začať v najbližších týždňoch.

Nová osvetľovacia infraštruktúra v Stakčíne pribudne v rámci projektu Zníženie svetelného znečistenia, opiera sa o inteligentné technológie, vďaka ktorým bude možné dosiahnuť úsporu energie v rozmedzí 40 až 90 percent v porovnaní s tradičným LED osvetlením bez možnosti regulácie. To je umožnené vďaka použitiu ovládacieho systému založeného na údajoch zo snímačov pohybu, ktoré prispôsobujú intenzitu osvetlenia aktuálnej potrebe. Osvetlenie na málo frekventovaných uliciach zostáva na minimalizovanom príkone, avšak pri detekcii pohybu sa jeho intenzita automaticky zvyšuje, čím sa zabezpečuje bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky.

Projekt tiež kladie dôraz na zníženie svetelného znečistenia, čo je dôležité vzhľadom na blízky Národný park Poloniny. Použité LED svietidlá sú navrhnuté tak, aby ich chromatická teplota a spektrum vyžarovaného svetla minimalizovali modrú zložku, čím prispejú k ochrane nočnej oblohy pred svetelným smogom.

Celkové náklady na realizáciu projektu dosiahli 79.287 eur, pričom financovanie bolo zabezpečené formou dotácie z Environmentálneho fondu.