Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Múzeum TANAP prichádza po dvoch týždňoch s niekoľkými novinkami

Na snímke Múzeum TANAPu v Tatranskej Lomnici Foto: TASR/Zuzana Svitanová

Medzi hlavné novinky patrí napr. nová expozícia hlucháňa hôrneho s informáciami o jeho živote, ako vyzerá samec, samica, malé kuriatka a vajíčka.

Tatranská Lomnica 25. novembra (TASR) – Múzeum Tatranského národného parku (TANAP) v Tatranskej Lomnici po dvoch týždňoch opäť otvorili pre verejnosť. Pracovníci pripravili pre návštevníkov viacero noviniek. "Dva týždne sme sa venovali ošetreniu zbierok, dezinfekcii a dezinsekcii. Medzi hlavné novinky patrí napr. nová expozícia hlucháňa hôrneho s informáciami o jeho živote, ako vyzerá samec, samica, malé kuriatka a vajíčka, ktorá je v dvojjazyčnej verzii," uviedla pre TASR zoologička Výskumnej stanice Štátnych lesov TANAP a múzea TANAP Barbara Chovancová.

O kamzíkoch

Okrem toho pripravili v múzeu krátku filmovú sekvenciu do biotopu alpínskych lúk, ktorá približuje život kamzíka vrchovského. Súčasťou tejto expozície sú aj nové preparáty kamzíka a kamzíčaťa. "Nasleduje nová tabuľa na tému hrebene a štíty, kde krátko informujeme o tom, ako sa Tatry delia, aký dlhý je hlavný hrebeň a aké sú najvyššie štíty," doplnila Chovancová. Okrem toho sa v múzeu nachádza aj nový preparát bobra, ktorého výskyt minulý rok zaznamenali vedci už aj na území alpínskeho stupňa v Tatrách a je tak najväčším hlodavcom na území TANAP. Donedávna pokladali vedci za najväčšieho hlodavca Tatier svišťa, ten je však asi o polovicu menší ako bobor.



"Raz ročne musíme tieto práce vykonávať, pretože návštevníci môžu aj na šatách priniesť menších škodcov, ktorí nám môžu ničiť nielen prírodovedné, ale aj etnografické a historické zbierky. Zároveň sa menia napr. rastlinné exponáty, máme pripravené trojrozmerne vysušené rastliny Tatier a vždy chceme návštevníkov, ktorí sa k nám vracajú, upútať nejakými novinkami, pretože na rozsiahle rekonštrukcie nemáme dostatok finančných prostriedkov," zdôraznila Chovancová. Múzeum TANAP vzniklo v 60. rokoch minulého storočia a jeho súčasní zamestnanci sa snažia udržať ho v takom stave, ako pri jeho vzniku.

Vzácna žiabronôžka

Medzi najvzácnejšie exponáty podľa Chovancovej zo zoologických zbierok patrí žiabronôžka, ale aj živočíchy najvyšších vegetačných stupňov ako napr. kamzík a svišť. Nachádzajú sa tu však aj preparáty srnčej, jelenej či diviačej zvery, tatranského vtáctva i medveďa, ktorý napadol lesného robotníka. "Takou zaujímavosťou nášho múzea je, že nekupujeme exponáty, ani nie sú lovené pre účely múzea, ale všetky živočíchy pochádzajú z úhynu na území národného parku. Buď z cestných komunikácií, alebo z lavín, objavili ich nielen naši pracovníci, ale aj návštevníci. Okrem toho, že zvieratá sú vypreparované, používame ich aj na odborné výskumy," upozornila Chovancová.

Múzeum TANAP ročne navštívi do 30.000 turistov, otvorené je celoročne. "Expozícia je interaktívna, keďže sú tam aj obrazovky, je tam veľmi široké rozpätie preparovaných zvierat, veľmi milý personál a celkovo to na mňa pôsobilo, akoby som bol priamo vo Vysokých Tatrách. Je to veľmi autentické múzeum," zhodnotil Tomáš Krajmer, turista z Nitrianskeho okresu.