Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Na hladinu Štrbského plesa opäť vypravia člnky

Potápač sa ponára do vôd Štrbského plesa, aby pozbieral odpadky z dna, počas 19. ročníka akcie Čisté vody na Štrbskom Plese. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Od pondelka 1. júna môžu návštevníci Vysokých Tatier využívať túto atrakciu až do konca septembra. V lodenici je k dispozícii 22 pramíc.

Štrbské Pleso 27. mája (TASR) - Na hladine Štrbského plesa sa začne ôsma sezóna člnkovania od obnovenia v roku 2008. Od pondelka 1. júna môžu návštevníci Vysokých Tatier využívať túto atrakciu až do konca septembra. V lodenici je k dispozícii 22 pramíc. "Výnimočným zážitkom je služba osobného veslára. Oficiálne otvorenie letnej sezóny v Tatrách je spojené s tradičným Odomykaním plesa, ktoré je naplánované na 12. júna na 11. hodinu v prístave člnkov," informovala hovorkyňa Tatry Mountain Resorts Zuzana Fabianová.

Člnkovanie na Štrbskom plese bude v prevádzke denne od 10. do 18. hodiny s poslednou plavbou o 17. hodine. Veslovanie na hladine jazera v nadmorskej výške 1345 metrov má viac ako 130-ročnú históriu. Štrbské pleso patrí do 5. stupňa ochrany a jeho prevádzkovanie, ako aj samotné člnkovanie podlieha prísnym pravidlám. "Počas sezóny 2014 sa na jazero vyplavilo 2338 člnkov, od začiatku novodobej histórie už 26.461 člnkov a prepravilo sa spolu 61.915 ľudí," priblížila Fabianová.

Popri tradičnom člnkovaní si počas leta návštevníci Tatier budú môcť užiť aj kultúrne podujatie v podobe druhého ročníka Benátskej noci, a to 18. júla. Už na sobotu 30. mája je na Štrbskom Plese pripravený Tatranský Deň detí a 3. ročník nočného behu High Tatras Night Run. Počas letnej sezóny je na Štrbskom Plese pod skokanskými mostíkmi v prevádzke aj Mini Tatralandia park. "Deti si môžu vyskúšať jazdu na autíčkach, plavbu loďkou alebo skákanie na bungee trampolíne. V požičovniach športových obchodov ponúkame aj horské bicykle," upozornila Fabianová. Okrem toho si návštevníci môžu vyskúšať jazdy na horských kárach a kolobežkách zo stanice Štart do Tatranskej Lomnice. Jednoduché ovládanie zvládnu podľa Fabianovej všetky vekové kategórie.

"Najmenší výletníci si pobyt na Hrebienku spestria na 100-metrovom tobogane a jazde na gumenom kolese. Pri stanici pozemnej lanovky v Starom Smokovci je Mini fun park s detským vláčikom, trampolínou a lukostreľbou. Rodiny s deťmi si popri výletoch užijú zábavu aj v detskom parku Kamzíkovo na Skalnatom plese," doplnila Fabianová. S príchodom leta a otvorením turistických chodníkov prichádza do Vysokých Tatier aj projekt Tatranskej divočiny. Deti vďaka nej odhalia s vynovenými dobrodružstvami záhady siedmich náučných etáp a spoznajú príbehy zvieracej ríše na Skalnatom plese, v Lomnickom sedle a pri prechádzke Tatranskou magistrálou až k Vodopádom Studeného potoka či tajomstvá Štrbského Plesa.