Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Prešovský kraj

Pozor, v Tatrách opäť hrozia lavíny

Ilustračná snímka Foto: TASR

Ráno opäť prevládalo na horách hmlisté počasie s nízkou viditeľnosťou.

Liptovský Hrádok 18. októbra (TASR) - Vo vysokohorskom teréne Vysokých Tatier pretrváva aj dnes malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby so sídlom v Liptovskom Hrádku.

Veľké dodatočné zaťaženie či väčšie množstvo vetrom previateho snehu môže najmä na veľmi strmých svahoch s trávnatým podkladom zapríčiniť spontánne zosuvy snehových úplazov a malých lavín. Tie sa môžu uvoľniť aj zo strmých skalných platní, kde dochádza pri súčasnom oteplení k podmáčaniu snehovej pokrývky.

Dnes ráno opäť prevládalo na horách hmlisté počasie s nízkou viditeľnosťou. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus troch stupňov Celzia do plus štyroch stupňov. Za posledných 24 hodín pripadol nový sneh iba v najvyšších polohách Tatier, aj to iba do jedného centimetra. V dôsledku oteplenia v predchádzajúcich dňoch a dažďových zrážok celková výška snehovej pokrývky klesla.