Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Prešovský kraj

Na letnom kurze v Stropkove zasvätia deti do tajov divadelníctva

Ilustračná foto Foto: TASR

Kurzy vedú dve nadšené amatérske divadelníčky, ktoré doteraz získali skúsenosti z dlhoročného pôsobenia v stropkovskom divadle No tak - Kamila Paličková a Diana Khwaja.

Stropkov 4. júla (TASR) – Mladí nadšenci divadla pripravili v Stropkove pre deti Letný kurz dramatickej tvorivosti. Na prvom kurze sa dnes stretlo 12 detí. Program majú rozvrhnutý do 29. júla s tým, že deťom sa budú venovať tri dni v týždni. Mesto im poskytlo priestory v kultúrnom stredisku. Podujatie vyvrcholí krátkym divadelným predstavením pre verejnosť, ktoré bude venované hlavne rodičom zúčastnených detí.

Kurzy vedú dve nadšené amatérske divadelníčky, ktoré doteraz získali skúsenosti z dlhoročného pôsobenia v stropkovskom divadle No tak - Kamila Paličková a Diana Khwaja. Obe od jesene začínajú štúdium herectva na Akadémii umení v Banskej Bystrici.

Paličková pre TASR dnes uviedla, že do kurzu prijali deti od päť do 15 rokov. Tradične o divadlo prejavili väčší záujem dievčatá ako chlapci. Počas stretnutí ich chcú hravou formou vtiahnuť do tajov literárno-dramatického odboru. Deti zoznámia s divadelnými rekvizitami, naučia ich vodiť bábky a v pláne majú aj niekoľko hodín pantomímy. Budú pracovať i s rečou, a preto si pre ne pripravili jazykolamy.

Letný dramatický kurz sa koná v priestoroch, kde svoje predstavenia pripravujú a vystupujú dve amatérske súbory No tak a Ondava. Preto účastníci kurzu budú mať k dispozícii ich kulisy, rekvizity aj kostýmy. Väčším deťom porozprávajú aj niečo z histórie divadla, ale celý kurz by mal predovšetkým rozvíjať ich tvorivosť.

Paličková na záver uviedla, že je to aj spôsob, ako aktívne vyplniť deťom voľný čas prázdnin. Kurz pre deti s takýmto zameraním má v Stropkove premiéru.