Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Na mieste, kde sa Miklušovčanom podarilo zastaviť požiar, stojí kríž

Na snímke detail kríža v obci Miklušovce v okrese Prešov, pri ktorom sa miestnym podarilo v roku 1889 uhasiť ničivý požiar. Miklušovce 30. septembra 2019. Foto: TASR Maroš Černý

K ničivej udalosti došlo v roku 1889 počas toho, ako sa ľudia modlili v kostole.

Miklušovce 30. septembra (TASR) – Na mieste, kde sa v minulosti v obci Miklušovce podarilo miestnym zastaviť požiar, stojí dnes kríž. Dali ho postaviť v roku 1905 na znak vďaky a úcty k Bohu, že sa zachránila aspoň časť obce.

K ničivej udalosti došlo v roku 1889 počas toho, ako sa ľudia modlili v kostole. "Údajne istý človek, ktorý bol iného vierovyznania, zapálil obec. Ľudia, keď vychádzali z kostola, všetko začalo horieť. Kríž je tu postavený preto, lebo na tom mieste sa im podarilo požiar zastaviť. V časti, ktorá sa nachádza za mnou, ostalo asi päť až sedem obývateľných domov. Ostatné museli ľudia opravovať. Prevažne zhoreli strechy, keďže väčšinou bolo všetko ešte vtedy z dreva. Až potom si začali ľudia začali stavať kamenné domy a krytinu dávali už inú ako slamenú," uviedol pre TASR obyvateľ obce Martin Fiľakovský s tým, že vtedy žilo v obci približne 600 obyvateľov.

Na snímke kríž v obci Miklušovce v okrese Prešov, pri ktorom sa miestnym podarilo v roku 1889 uhasiť ničivý požiar. Miklušovce 30. septembra 2019.
Foto: TASR Maroš Černý


Na kríži je text v cirkevnej slovančine, v ktorom miestni vyjadrujú túžbu, aby im dal silu. "Bolo náročné text preložiť, keďže je písaný v cirkevnej slovančine a v tej dobe to bola ešte nárečová cirkevná slovančina, ale podarilo sa," priblížil Fiľakovský s tým, že v obci žijú gréckokatolíci a počas bohoslužieb sa dodnes používa cirkevná slovančina.

Ako ďalej povedal, požiar v obci je možné považovať aj za začiatky dobrovoľného hasičstva. Hasili ho vtedy totiž jednoduchou striekačkou a vedrami. "Aj na základe toho sa ľudia rozhodli, že je potrebné zriaďovať hasičské združenia alebo zbory," vysvetlil Fiľakovský.

Kríž je podľa jeho slov pieskovcový a rokmi sa na ňom podpísal zub času. "Je na ňom spona, keďže doň nabúralo auto. Susedia, ktorí bývame tu v okolí, sme sa rozhodli, že nech je dominantou obce, tak sme sa ho minulý rok rozhodli zrekonštruovať. Prispeli dobrovoľníci a sponzori, či už prácou alebo finančne. Obec navštevujú turisti, lebo tu bol sprístupnený náučný chodník. Cudzí, ale aj domáci sa zastavujú pri kríži len tak, alebo počas púte do Levoče. Pomodlia sa, prečítajú si text a vedia, prečo tu stojí," dodal Fiľakovský.