Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Na súťaž v ryžovaní zlata prišli Slováci i hostia z piatich krajín

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Okrem súťaží je v areáli na Sigorde aj bohatý kultúrny program a rôzne atrakcie.

Zlatá Baňa 18. júla (TASR) – V rekreačnej oblasti Sigord za obcou Kokošovce neďaleko Prešova začali sa dnes semifinálovými kolami Majstrovstvá SR a ČR v ryžovaní zlata. Približne 160 účastníkov si dnes meria sily v tom, kto v najkratšom čase nájde čo najviac drobných zlatiniek. Zmerať sily si okrem Slovákov a Čechov prišli Poliaci, Nemci, Rakúšania a dokonca i Francúzi.

„Prebehli nám prvé vyraďovacie kolá. Do večera ešte bežia ďalšie. Zajtra budú pokračovať finálové kolá. Zostane 20 žien, 20 mužov a 20 družstiev. Dnešný deň je na to, aby sa to eliminovalo, tak aby zajtra boli iba finálové kolá. Takisto ma prekvapilo nočné ryžovanie, pretože je tam asi 56 účastníkov,“ uviedol riaditeľ súťaže a starosta obce Zlatá Baňa s dlhoročnou baníckou a zlatokopeckou históriou Dušan Demčák.

Nočné ryžovanie je naplánované dnes po zotmení a ryžovať by sa malo pri sviečkach, no Demčák hovorí, že keďže je veľa záujemcov, začne sa možno aj skôr, ešte za slabého svetla. Organizátor najmä verí, že vydrží pekné počasie, keďže počas ôsmich rokov súťaže vždy pršalo.

Sám sa každý rok súťaže zúčastňuje, no netrénuje počas celého roka, takže veľké šance na víťazstvo si nedáva. Bol by rád, ak by po ňom žezlo prebrala malá vnučka, ktorá aj dnes ryžovanie skúšala. Za favoritov považuje najmä hostí z Košíc.

Okrem súťaží je v areáli na Sigorde aj bohatý kultúrny program a rôzne atrakcie. Chýbať nebude už tradičný Country bál.
Obec Zlatá Baňa vznikla spojením niekoľkých menších osád baníkov, drevorubačov a uhliarov. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1550. Banská osada vznikla v 16. storočí, no samostatnou obcou sa stala v 19. storočí. Obec sa už 16 rokov zapája do súťaží v ryžovaní zlata, keďže to úzko súvisí aj s históriou celej oblasti, ležiacej neďaleko mesta Prešov.