Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Na Symbolickom cintoríne v Tatrách predstavia novú knihu

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Akt inaugurácie, ktorý sa začína o 11.30 h, je súčasťou programu otvorenia letnej turistickej sezóny.

Vysoké Tatry 18. júna (TASR) – Na Symbolickom cintoríne v Mengusovskej doline vo Vysokých Tatrách sa dnes uskutoční prezentácia a predstavenie tretieho vydania publikácie s názvom Symbolický cintorín. Jej autormi sú Mikuláš Argalács a Dominik Michalík.

V roku 2000 vyšlo prvé vydanie knihy. "V tom čase sa na cintoríne nachádzalo 247 pamätných tabúľ s 372 menami. Bez bližšieho opisu sa na pietnom mieste nachádzalo päť tabuliek a na jednej z nich bolo vypísaných sedem neznámych," vysvetlil autor knihy Mikuláš Argalács. V roku 2007 vyšlo jej druhé pokračovanie. "Do neho pribudlo 41 tabuliek a 44 mien. Stále zostávali neznámi a rovnako zostávala tajomná pätica príbehov," uviedol autor.

Ako doplnil Argalács, tak v súčasnosti autori predstavujú už tretie doplnené a rozšírené vydanie. "Pribudlo 67 tabuliek, spolu ich je teda 355. Na nich sa nachádza dokopy 495 mien, z nich je nových 79. Všetky tabuľky sú opísané príbehom, neznámi už majú mená," doplnil autor.

Zámerom tvorcov spomínaných publikácií nie sú štatistiky, rast množstva tabuliek či zvýšenie počtu mien. "K napísaniu knihy nás viedlo predovšetkým to, čo je odliate na zvone kaplnky. Ide o motto: Mŕtvym na pamiatku, živým pre výstrahu," vysvetlil zámer Argalács.

Akt inaugurácie, ktorý sa začína o 11.30 h, je súčasťou programu otvorenia letnej turistickej sezóny. Okrem toho sa pri informačných tabuliach predstavia pracovníci Tatranského národného parku a Horskej záchrannej služby, k dispozícii bude aj lezecká stena či tvorivý stánok pre deti a hudobné vystúpenia.