Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Na vojnovom cintoríne v Cernine je pochovaných 326 neznámych vojakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Edmund Örzsik

Ide prevažne o príslušníkov tarnopoľského Pešieho pluku 15, rakúsko-uhorskej armády. Medzi pochovanými sú uložené aj ostatky vojakov armády cárskeho Ruska.

Cernina 26. septembra (TASR) – Tragické obdobie prvej svetovej vojny dnes v obci Cernina, okres Svidník, pripomína areál vojnového cintorína, kde ležia pozostatky padlých vojakov viacerých národností. Desaťročia chátrajúcu plochu sa obec rozhodla upraviť a vytvoriť tak dôstojné miesto posledného odpočinku mužom, ktorí zahynuli ďaleko od svojich domov.

Pred rokmi tu bola zarastená plocha s miestami, kde sa dali identifikovať hroby. Okolie cintorína raz alebo dvakrát za rok upravili dobrovoľní hasiči. Obec zohnala peniaze a vzniklo toto pietne miesto.

"Každý, kto k nám príde musí vedieť, že si vieme uctiť vojakov, na ktorých doma márne čakali, lebo zahynuli v cudzej zemi. Aj my sme takto strácali našich starých otcov. I keď nepoznáme pozostalých, dávame takto odkaz, že sa vieme postarať o miesto posledného odpočinku ich príbuzných," vysvetlila zámer starostka obce Helena Madzinová.

Prudké boje medzi vojskami dvoch monarchií sa strhli začiatkom 1. svetovej vojny aj v Karpatoch na území dnešného severovýchodného Slovenska. Medzi tunajšími ľuďmi sa stále rozpráva, že ich starí rodičia v noci počuli ston a plač zranených vojakov, ktoré sa ozývali z okolitých kopcov.

"Hovorí sa, že títo vojaci išli priamo na zteč a veľa ich tu zahynulo. Mnohých pochovali hneď na Širokej hore, alebo na Makovici, ale neskôr ich exhumovali preniesli k nám do dediny, kde vznikol vojnový cintorín. V našej dedine by malo byť v 70 hroboch pochovaných 326 neznámych vojakov," vysvetľuje starostka obce.

Ide prevažne o príslušníkov tarnopoľského Pešieho pluku 15, rakúsko-uhorskej armády. Medzi pochovanými sú uložené aj ostatky vojakov armády cárskeho Ruska.

Madzinová doplnila, že vojnové hroby sú ešte aj na samotnej hore, kde možno v teréne rozoznať aj línie zákopov, ktoré tu kedysi kopali vojaci.

"Podľa evidencie máme na cerninskom cintoríne 44 individuálnych hrobov a 26 hromadných. Z toho v 22 hroboch sú pochovaní po dvoch ľuďoch a štyri masové hroby s viac ako piatimi ľuďmi. Vieme ešte aj to, že z celkového počtu padlých je tu pochovaných 30 Poliakov, 18 Rumunov a jeden Juhoslovan," vysvetlila Madzinová.

Obec získala zdroje na obnovu cintorína od Ministerstva vnútra SR. Dala vyčistiť plochu s rozlohou asi šesť árov od náletových drevín. Celý cintorín je oplotený a vstupná brána je osadená do kamenného múru.

Nachádza sa tu dovedna 70 malých žulových krížov a jeden centrálny. Každý rok na Dušičky sa tu koná pietna spomienka na neznámych padlých vojakov.