Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

NAJ kultúrnym zariadením Prešovského kraja je Ľubovnianske múzeum

Ľubovniansky hrad v Starej Ľubovni Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na prvej pozícii strieda minuloročného víťaza, ktorým bolo Múzeum Kežmarok – Kežmarský hrad.

Stará Ľubovňa 21. januára (TASR) – Najlepším kultúrnym zariadením Prešovského kraja za rok 2015 sa na základe hlasovania verejnosti stalo Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni. Počet návštevníkov hradu a skanzenu každoročne stúpa, ročne tam zavíta viac ako 145.000 hostí. Na prvej pozícii strieda minuloročného víťaza, ktorým bolo Múzeum Kežmarok – Kežmarský hrad. "Veľmi pekne ďakujeme všetkým, ktorí svojím hlasom o NAJ kultúrne zariadenie podporili práve naše múzeum. Veľké ďakujem patrí aj tým tisíckam platiacich návštevníkov v roku 2015, ktorí prekročili brány hradu a skanzenu v Starej Ľubovni," uviedol pre TASR riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Návštevníci podľa neho už dlhodobo oceňujú prípravu atraktívnych výstav, expozícií, kultúrnych programov, ale tiež obnovu hradu a rovnako i dostavbu skanzenu. Zároveň za úspechom múzea stojí aj postupná debarierizácia tohto kultúrneho zariadenia, vďaka čomu môžu jeho krásy obdivovať aj zdravotne postihnutí návštevníci. "Ocenenie nás zaväzuje k príprave ďalších kvalitných turistických sezón. Tú najbližšiu spustíme 24. apríla slávnostným otvorením hradných brán," dodal Mikulík s tým, že celý tento rok bude venovaný 60. výročiu existencie múzea v Starej Ľubovni.

Ocenenie Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja má poukázať na kvality, motivovať a oceniť tých, ktorí rozvíjajú cestovný ruch kraja vo všetkých jeho oblastiach. Ocenenie už po druhý raz pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. "Kultúrne, informačné, ako aj ubytovacie a gastronomické zariadenia, sú neodmysliteľnou súčasťou cestovného ruchu. Je veľmi dôležité, ako pri svojom fungovaní vystupujú smerom k zákazníkom, ktorí v ankete dostali priestor na vyjadrenie svojich sympatií a mohli tak podporiť svoje obľúbené zariadenia," konštatoval riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Nominácie na ocenenie vo všetkých kategóriách zasielala široká verejnosť počas mesiaca november. O ocenených osobnostiach a najlepších produktoch cestovného ruchu za rok 2015 rozhodla odborná porota. Najlepšie zariadenia a zamestnancov vybrala verejnosť v online hlasovaní od 14. decembra 2015 do 14. januára 2016. Spolu bolo v online hlasovaní odovzdaných takmer 20.000 hlasov. NAJ informačným zariadením roku 2015 je dvojica Tatranských informačných kancelárií Starý Smokovec a Tatranská Lomnica, ktoré spoločne využívajú aj tzv. informačnú slučku. Tá je produktom Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry, prostredníctvom ktorej zdieľajú tatranské informačné kancelárie aktuálne informácie o počasí, doprave a prevádzke zariadení s návštevníkmi, ale aj členskými subjektmi združenia.