Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Nekur fejky, znie výzva užívateľom tabakových výrobkov

Colný úrad Michalovce v spolupráci so Slovenským združením pre značkové výrobky (SZZV) na hraničnom priechode na Ukrajinu Vyšné Nemecké v školiacom stredisku usporiadal tlačovú konferenciu. Témou bol obchod s nelegálnymi cigaretami, ktorými je najviac zasiahnuté východné Slovensko. Na snímke ukážka kontroly s odhalením pašovania cigariet v osobnom motorovom vozidle. Vyšné Nemecké 30. júla 2019. Foto: TASR

Finančná správa od začiatku roku 2019 identifikovala len na východnej hranici s Ukrajinou už viac ako 826 prípadov, pri ktorých zaistili viac ako 2,17 milióna kusov nelegálnych cigariet.

Vyšné Nemecké 30. júla (TASR) – Obmedziť obchod s nelegálnymi tabakovými výrobkami má pomôcť projekt Nekur fejky. Jeho cieľom je informovať širokú verejnosť o všetkom, čo s pašovanými cigaretami súvisí. Predstavili ho v utorok na tlačovej konferencii na tému nelegálneho obchodu s cigaretami v školiacom stredisku colného úradu na hraničnom priechode Vyšné Nemecké.

Ako na konferencii uviedol Ľubomír Tuchscher, výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky, ktoré stojí za projektom, nelegálny obchod s tabakovými výrobkami nespôsobuje len straty na spotrebnej dani na tabakové výrobky. „Podľa informácií, ktoré komunikuje aj Interpol, priamo z nelegálneho obchodu s tabakovými výrobkami sú financované teroristické skupiny. Existujú informácie, že napríklad zbrane, ktorými bola vyvraždená redakcia Charlie Hebdo v Paríži boli zaplatené priamo z takéhoto obchodu,“ konkretizoval s tým, že na tento obchod sú priamo napojené skupiny podporujúce tzv. Islamský štát. „Okrem týchto globálnych problémov nelegálny obchod s cigaretami predstavuje vážne riziko aj pre ľudí, ktorí priamo konzumujú takéto cigarety,“ pokračoval Tuchscher. Do cigariet vyrobených v nelegálnych prevádzkach sa podľa jeho slov dostávajú technické lepidlá, jedy na potkany či plesne.

Názov stránky projektu www.nekurfejky.sk je vybraný zámerne. Má osloviť najmä mladú generáciu fajčiarov a tiež má byť blízky obyvateľom východného Slovenska. Podľa aktuálnych informácií finančnej správy je tu každá tretia cigareta nelegálna. V Kráľovskom Chlmci dokonca každá druhá. Najvyšší počet nelegálnych cigariet bol zaznamenaný v mestách Kráľovský Chlmec (43,2 %), Snina (37 %) či Sobrance (21 %).



Finančná správa od začiatku roku 2019 identifikovala len na východnej hranici s Ukrajinou už viac ako 826 prípadov, pri ktorých zaistili viac ako 2,17 milióna kusov nelegálnych cigariet. Príslušníci finančnej správy sa pri kontrolách stretávajú s dômyselnými úkrytmi. Vedúci colného oddelenia Colného úradu Michalovce Kristián Vojtko na konferencii prezentoval skrýše ako chlieb, nádoby na nápoje, tortu, tehly, drevené dosky či rám bicykla.



Ako uviedla regionálna hovorkyňa colného úradu Klára Baloghová, príslušníkom finančnej správy na hranici, ale aj v celom vnútrozemí pri práci pomáhajú aj služobné psy. „Sú cvičené na vyhľadávanie tabakových výrobkov, omamných látok, mäsových výrobkov a tiež finančnej hotovosti. Ročne sme zaznamenali 300 až 400 záchytov v celkovom množstve 1,5 milióna kusov cigariet rôznych značiek. Medzi väčšie záchyty patrilo odhalenie cigariet ukrytých v podlahe medzinárodného rýchlika na trase Kyjev-Bratislava, kde služobný pes našiel 80-tisíc kusov pašovaných cigariet, ktoré boli posypané kávou,“ spresnila.

Webová stránka www.nekurfejky.sk obsahuje okrem iného aj informácie o tom, ako sa dajú rozoznať ilegálne cigarety, či aké môžu mať zdravotné, ekonomické a spoločenské dopady. Poskytuje občanom aj možnosť nahlásiť podnety na zelenú linku Kriminálneho úradu finančnej správy.