Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Občania už darovali 50 ton textílií a užitočných vecí na charitu

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Každoročným cyklickým odlivom odchádza z tatranských domácností zhruba päť ton pomoci, stále použiteľných vecí, ktoré využijú iní.

Vysoké Tatry 19. októbra (TASR) – Obyvatelia mesta Vysoké Tatry darovali už 50 ton textílií a užitočných vecí na charitu. Recyklovať nadbytok vecí naučila tunajšia Mestská polícia (MsP) Tatrancov už pred desaťročím, odkedy adresnou pomocou v núdzi každoročne na jeseň oslovuje charitatívne organizácie a zároveň tak predchádza možným čiernym skládkam. "Za desať rokov odlivu nepotrebností z územia mesta konštatujeme už viac ako 50 ton materiálu odovzdaného na charitu," zdôraznil zástupca náčelníka Mestskej polície (MsP) vo Vysokých Tatrách Jozef Štefaňák.

Podľa neho sa táto aktivita začala veternou kalamitou v novembri 2004, jednou z prvých partií brigádnikov, ktorí bezodkladne podali prírode pomocnú ruku, boli obyvatelia Inštitútu Krista Veľkňaza z podtatranských Žakoviec. Ľuďom, ktorí v ňom žijú, sa sociálny návrat do života darí najmä pomocou tvrdej práce. Driny na zasnežených kalamitiskách sa nezľakli, neboli však na to vhodne obutí a odetí. Mestskí policajti, ktorí ich nasadenie v teréne zažili na vlastné oči, tak dostali nápad. "Tamojší klienti sa stali aj našimi a darovaním pre nás už zbytočných, pre nich ešte zužitkovateľných vecí, sme sa im snažili poďakovať," spomenul Štefaňák. V inštitúte sa vtedy potešili aj bielej a čiernej technike, vyradenému nábytku, bytovým doplnkom a výbave do kuchyne.

Ďalšie roky putovali na Oravu vrecia textílií, kde ich obsah ženy z neziskovej organizácie Pomocný anjel pretvorili na nemocničný erár. Z banky šatstva vznikla posteľná bielizeň, ale aj dojčenské dupačky. V poslednom období si textilný nadprodukt z tatranských domácností preberá Sociálne družstvo Diakonie Broumov v Královohradeckom kraji v Českej republike. "Bolo nám sympatické deklarovanie ponúk pracovných príležitostí pre znevýhodnených na trhu práce a aj to, že našu materiálnu pomoc vítajú a oceňujú," vysvetlil výber aktuálneho adresáta Štefaňák.

Za týmito aktivitami vidí aj príležitosť odbremeniť životné prostredie, ktoré tak neutrpí po nájazdoch niektorých spoluobčanov na kontajnery. "V každej domácnosti nad nostalgiou občas prevládne pragmatizmus a rokmi skladované nedotknuté zásoby kvalitných vecí musia preč. Neviem si predstaviť, ako sa najmä naši postarší obyvatelia sami mordujú s ich odsunom," zdôvodnil Štefaňák zámer odľahčiť domácnosti osamelých Tatrancov od nepotrebností. Každoročným cyklickým odlivom odchádza z tatranských domácností zhruba päť ton pomoci, stále použiteľných vecí, ktoré využijú iní.

"Sympatické bolo, že pri reorganizácii domácnosti na našu výzvu v minulosti zareagovali aj majitelia tzv. víkendových bytov, čím prejavili vôľu pridať sa k nám," ocenil zástupca náčelníka MsP prístup hosťujúcich obyvateľov. Podľa neho sú Tatranci empatickí a o veci, ktoré im prirástli k srdcu, sa radi podelia s ľuďmi v núdzi. Desiaty ročník zberu nepotrebností sa blíži, tentoraz sa zbierka šatstva bude konať v utorok 20. októbra. Mestskí policajti postupne prejdú od 8. hodiny všetkými mestskými časťami, počnúc Vyšnými Hágmi a končiac Tatranskou Lomnicou. "O 8. hodine budeme pri základnej škole vo Vyšných Hágoch, o 9. hodine sa presunieme k bytovému domu Lipa v Tatranskej Polianke, o hodinu neskôr už budeme v Novom Smokovci pri Sibíranke. V Dolnom Smokovci plánujeme zbierať šatstvo v časti Pod lesom pri dennom centre o 11. hodine a nakoniec o 12. hodine zavŕšime zber v Tatranskej Lomnici na sídlisku pri Expresse," vymenoval Štefaňák.