Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Občianske hliadky v Stropkove pomáhajú regulovať dopravu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Občianska hliadka bola zaškolená policajtmi a pomáha nielen deťom, ale aj dospelým plynulo a bezpečne prechádzať cez cestu.

Stropkov 21. júna (TASR) – Od apríla mesto Stropkov bojuje s náporom kamiónov z dôvodu presmerovania tranzitnej dopravy z Poľska na úsek cesty, ktorý prechádza mestom. Preto sa vedenie samosprávy rozhodlo zamestnať v rámci dobrovoľníckej služby a malých obecných služieb ôsmich nezamestnaných, ktorí plnia v meste úlohu občianskych hliadok. Nedozerajú však len na bezpečnosť v meste, ale najmä na dopravu a bezpečné prechádzanie cez priechod pre chodcov.

„Snahou všetkých zainteresovaných zložiek je minimalizovať riziko kolíznych situácií. V špičke regulujú dopravu na križovatkách dopravní policajti, aktívna je aj mestská polícia. Občianske hliadky majú na starosti zabezpečiť plynulý prechod chodcov cez priechody križujúce hlavnú cestu,“ uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Občianska hliadka bola zaškolená policajtmi a pomáha nielen deťom, ale aj dospelým plynulo a bezpečne prechádzať cez cestu, pretože je teraz doprava v meste prehustená. Už prvé dni ukázali, že občianske hliadky sú prínosom a vedenie mesta verí, že projekt pozitívne prijme aj stropkovská verejnosť. Hliadkujúci sú vybavení reflexnými vestami od samosprávy a policajnými zastavovacími terčíkmi. Na prechodoch sú ráno od 06.30 do 08.30 h a popoludní od 13.00 do 15.00 h. Prvá fáza projektu potrvá päť mesiacov, ak sa hliadky osvedčia, samospráva plánuje ich služby využívať dlhodobo.

„Uvedomujeme si, že ľudia by v tomto prípade radi videli na každom kritickom mieste policajta, ale nie je v možnostiach mestskej ani štátnej polície personálne zabezpečiť hliadky v takomto rozsahu,“ dodal primátor.

Členov hliadok vyberalo mesto v spolupráci s terénnymi sociálnymi pracovníkmi a zamestnancami Rómskeho komunitného centra. Pri výbere prihliadali na dlhodobé pozitívne skúsenosti s jednotlivými nezamestnanými.