Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Prešovský kraj

Ochranári testovali fotopasce, pomáhajú odhaľovať nelegálnu činnosť

Na snímke záber z fotopasce Foto: TASR/Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach

Výhodou pri režime fotenia je možnosť nadstaviť až sedem snímok sériového fotenia po sebe.

Vysoké Tatry 7. septembra (TASR) - Terénni pracovníci zo Správy Tatranského národného parku (TANAP) pri svojej práci už niekoľko rokov intenzívne využívajú tzv. fotopasce. Tie sú podľa riaditeľa Správy TANAP Pavla Majka v súčasnosti nenahraditeľným pomocníkom pri odhaľovaní nelegálnej činnosti na území národného parku. "Prinášajú tiež množstvo nových informácií pri monitoringu veľkých šeliem, dravých vtákov, svišťov, vydier a iných vzácnych druhov živočíchov," uviedol Majko.

Ochranári preto s potešením prijali ponuku od spoločnosti TEREM, ktorá im ponúkla na testovanie v teréne dve fotopasce - SPIDER X3 a WELTAR 7310 MC. Tie boli testované v približne rovnakých podmienkach pri skalných norách jazvecov, na miestach s výskytom medveďov a pri vodnom toku, v lokalite obsadenej bobrami v TANAP.

"SPIDER X3 je fotopasca malých rozmerov, ktorá po nainštalovaní v teréne dobre splýva s okolím a je veľmi nenápadná. Pracuje na sadu štyroch batérií a záznamy ukladá na micro SD kartu. Dokáže zhotoviť fotografie, videozáznamy aj kombináciu fotenia a nahrávania videa," vysvetľuje Majko s tým, že testované boli všetky tri režimy snímania a všetky fungovali spoľahlivo. Výhodou pri režime fotenia je možnosť nadstaviť až sedem snímok sériového fotenia po sebe, čo je využiteľné hlavne pri umiestnení fotopasce k lesným chodníkom, kde je snímaný objekt väčšinou v pohybe. Senzor snímania pohybu je citlivý a fotopasca reagovala na pohybujúci sa objekt pomerne pohotovo. Pri nočnom režime snímania bolo osvetlenie objektu aj okolia infra prísvitom postačujúce.

"Hlavné výhody fotopasce SPIDER X3 sú jej malé rozmery, prijateľná cena, pohotovosť a spoľahlivosť pri všetkých režimoch snímania. Za nevýhody možno považovať o niečo slabšiu kvalitu zhotovených fotografií a videa v porovnaní s najkvalitnejšími fotopascami, ktoré sú v súčasnosti na trhu. Keďže fotopasca funguje len na štyri batérie, pri dlhodobom používaní v teréne bude pravdepodobne potrebné častejšie ju kontrolovať a meniť batérie," dodal Majko. Výdrž batérií by však bolo vhodné otestovať počas zimných mesiacov. V teréne je najideálnejšie túto fotopascu využiť pre jej nenápadnosť na miestach, kde je vyššie riziko odcudzenia fotopasce a pri monitoringu, kde nie je prioritou maximálna kvalita nasnímaných fotografií a videa.

"WELTAR 7310 MC je fotopasca s maskovaným vzorom na povrchu, čo uľahčuje jej maskovanie v prírodnom prostredí. Pracuje na sadu štyroch batérií a záznamy ukladá na SD kartu. V ponuke má tri režimy snímania - fotografie, video a kombinované fotenie a nahrávanie videa," vysvetlil Majko. Pohybový senzor je pomerne citlivý a fotopascu aktivoval aj pri pohybe menších druhov spevavcov. Nočný prísvit je mimoriadne výkonný. Pre bežné použitie fotopasce, kde sa snímaný objekt väčšinou nachádza do vzdialenosti piatich metrov od fotopasce, je použitie 19 diód postačujúce. "Silnejší prísvit zbytočne objekt aj okolie zosvetlí a zábery sú potom prepálené. Silnejší prísvit je použiteľný na voľných priestranstvách, kde dokáže fotopasca nasnímať aj vzdialenejší objekt," konštatoval riaditeľ Správy TANAP.

Fotografie aj videá nasnímané fotopascou WELTAR sú podľa neho vo veľmi dobrej kvalite. Zábery sú ostré a farby prirodzené. Počas testovania fotopasce boli odskúšané všetky tri režimy snímania. Režim fotenia aj samostatného nahrávania videa pracoval bezchybne. Pri použití kombinovaného fotenia a videorežimu však fotopasca nasnímala vždy len prvú sériu fotografií a videa a potom prestala pracovať. Chyba pri kombinovanom foto- a videorežime sa opakovala aj pri ďalšom testovaní fotopasce. "Výhodou tejto fotopasce je jej maskovaný povrch, prijateľná cena, citlivý senzor, pohotovosť, výkonný nočný prísvit a veľmi kvalitné vyhotovené fotografie a videozáznamy. Nevýhodou je nespoľahlivosť v kombinovanom foto- a videorežime a napájanie zo štyroch batérií, ktoré bude pravdepodobne potrebné častejšie vymieňať," uzavrel Majko.