Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Opatrenia na zachytávanie uhlíka v TANAP-e si vyžiadajú cez 3 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Opatrenia sa dotknú viacerých lokalít v najväčšom a najstaršom slovenskom národnom parku.

Vysoké Tatry 21. februára (TASR) - Opatrenia na zvýšenie záchytov uhlíka v lesnej pôde a biomase v Tatranskom národnom parku (TANAP) si vyžiadajú viac ako tri milióny eur. Správa TANAP-u získala na aktivity, ktoré bude realizovať počas celého roka, prostriedky z Envirofondu. Námestník riaditeľa Správy TANAP-u Slavomír Celer pre TASR uviedol, že okrem jednotlivých opatrení pôjde aj o výskum, prieskum, monitoring, vzdelávanie a výkon stráže prírody.

Cieľom ochranárov je realizovať opatrenia zamerané na ochranu a starostlivosť o osobitne chránené územia európskeho i národného významu a ich biotopy, lesné i nelesné ekosystémy, prvky územného systému ekologickej stability, mokrade či dreviny. Zámerom je eliminovať a zamedziť šíreniu inváznych nepôvodných druhov rastlín aživočíchov.

Opatrenia sa dotknú viacerých lokalít v najväčšom a najstaršom slovenskom národnom parku. "Budeme pokračovať v prírode blízkom obhospodarovaní lesov, monitoringu vývoja bezzásahových území, ich biodiverzity a schopnosti viazať uhlík v ekosystémoch. Následne ich porovnáme s aktívne obhospodarovanými lokalitami. Operatívne a podľa potrieb sa venujeme ošetrovaniu chránených stromov, manažmentu nelesných biotopov, ochrane hniezdisk významných druhov vtákov, odstraňovaniu inváznych rastlín, záchrane zranených živočíchov a následnej starostlivosti v rehabilitačnom zariadení," priblížil Celer. Nepretržite tiež prebieha činnosť profesionálnych strážcov v tatranských dolinách a environmentálna výchova v školách i priamo v teréne.

K opatreniam ochranári pristupujú z dôvodu zachovania súčasného stavu biodiverzity, prípadne jeho zlepšenia. "V rámci lesných ekosystémov zabezpečujú zlepšenie štruktúry lesných porastov, zabezpečenie a posilnenie ekologickej stability a zachovanie genetickej rozmanitosti," uzavrel Celer.