Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Dom sv. Anny v Starej Ľubovni vďaka prístavbe rozšíri svoje služby

Erb mesta Stará Ľubovňa Foto: Heraldický register

V programe počas prevzatia staveniska okrem príhovorov prítomných hostí či slávnostného strihania pásky vystúpia aj deti a mladí ľudia so zdravotným postihnutím.

Bratislava 26. marca (TASR) - Dom sv. Anny vďaka švajčiarskemu príspevku rozšíri svoje zariadenie o prístavbu so službami poskytovanými deťom, ktorých vývoj je ohrozený kvôli zdravotnému postihnutiu a rodinám týchto detí.

V piatok 27. marca sa v Starej Ľubovni (Štúrova 5) o 09.00 h uskutoční slávnostné prevzatie staveniska na výstavbu prístavby multifunkčného zariadenia pre potreby pracovnej rehabilitácie pre Dom sv. Anny v rámci projektu Komplexné sociálne služby pre deti a mladých ľudí so zdravotným postihnutím v regióne Stará Ľubovňa, ktorý je súčasťou Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce. Národným kontaktným bodom programu je Úrad vlády SR. Kompletný projekt je podporený tak Švajčiarskym finančným mechanizmom, ako aj rozpočtom Slovenskej republiky vo výške 1 milión 72 tisíc eur. Náklady na vybudovanie prístavby sú takmer 144.000 eur.

Hlavným cieľom projektu je zvýšiť nezávislosť detí a mladých ľudí so zdravotným postihnutím, skvalitniť ich život v rodinách a integrovať ich do majoritnej spoločnosti. Keďže jestvujúce priestory Domu sv. Anny už nie sú dostačujúce vzhľadom na rozsah poskytovaných služieb (vrátane rehabilitácie) a stúpajúci počet klientov, bolo nevyhnutné pristúpiť v rámci projektu k rozšíreniu týchto priestorov. Vďaka prístavbe sa pre deti a mladých ľudí so zdravotným postihnutím zlepšia služby sociálnej a liečebnej rehabilitácie v úzkom prepojení na Agentúru domácej ošetrovateľskej agentúry Charitas, počíta sa aj s rozšírením Remeselníckej dielne na osvojovanie si manuálnych zručností s kovom a drevom, ako aj s organizovaním vystúpení pre verejnosť, činnosťou divadielka či predajom výrobkov Remeselníckej dielne. Týmto sa v konečnom dôsledku sprístupnia viacstupňové podporné nástroje a vytvorí sa funkčná sieť sociálnych služieb v okrese s možnosťou včasného predchádzania a riešenia sociálnej exklúzie detí a mladých ľudí ohrozených sociálnym vylúčením v prirodzenom a otvorenom prostredí.

Partnerom projektu je okrem občianskeho združenia No a čo? a mesta Stará Ľubovňa aj švajčiarsky Stiftung Wagerenhof Uster Heim für Menschen mit geistiger Behinderung Schweiz, ktorý má viac ako storočné skúsenosti v tejto oblasti. Spolupráca spočíva v koučingu, supervízii a v poradenstve, ale aj v oblasti odovzdávania skúseností a postupov pri realizácii pracovnej rehabilitácie a terapie.

V programe počas prevzatia staveniska okrem príhovorov prítomných hostí či slávnostného strihania pásky vystúpia aj deti a mladí ľudia so zdravotným postihnutím, klienti Domu sv. Anny so svojím kultúrnym programom.