Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Podkarpatské vojvodstvo pomohlo Prešovskému kraju po zemetrasení

Zemetrasenie poškodilo sedem objektov v pôsobnosti Slovenskej pošty, najzávažnejšie budovu Pošty Holčíkovce (na snímke), kde je nevyhnutné posúdiť statiku. Foto: TASR František Iván

V týchto dňoch jeho parlament schválil pre PSK finančnú pomoc 600.000 zlotých, čo je v prepočte 140.000 eur na projekty v oblasti kultúry.

Prešov 28. februára (TASR) - Po zemetrasení z októbra 2023 pomáha Prešovskému samosprávnemu kraju (PSK) aj Podkarpatské vojvodstvo. V týchto dňoch jeho parlament schválil pre PSK finančnú pomoc 600.000 zlotých, čo je v prepočte 140.000 eur na projekty v oblasti kultúry. Finančné prostriedky poľského partnerského regiónu pomôžu pri odstraňovaní škôd vo Vihorlatskom múzeu v Humennom a v Podduklianskom osvetovom stredisku vo Svidníku. TASR o tom informovala Lea Lehotská z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

"Prešovský kraj sa po zemetrasení z 9. októbra 2023 ocitol naozaj v ťažkej situácii a aj niekoľko mesiacov po ničivej katastrofe stále zápasí s jej následkami. Preto ku každej pomoci, ktorá nám je adresovaná, pristupujeme s veľkým rešpektom. Ďakujeme, že sa aj Podkarpatské vojvodstvo pridalo k tým, ktorí nás nenechali samých a prispeli k záchrane nášho architektonického skvostu v Humennom a kultúrneho centra vo Svidníku. Táto pomoc ukazuje, aké silné a dôležité je naše partnerstvo," povedal podpredseda PSK Jaroslav Makatúra počas pondelkového (26. 2.) zasadnutia zhromaždenia Podkarpatského vojvodstva a osobného stretnutia s jeho maršálkom Wladyslawom Ortylom.

Ako povedala Lehotská, vo Vihorlatskom múzeu v Humennom spôsobilo zemetrasenie rozsiahle škody v podobe prasklín na stenách jeho 35 miestností, ako aj trhliny na vonkajších fasádach. Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku zaznamenalo po ničivej prírodnej katastrofe praskliny na stenách, najmä v spojoch medzi novou a starou budovou, a poškodené boli aj schody v starom objekte a obklady v budove prístavby.

"Živelná pohroma zaznamenaná na východe Slovenska na jeseň minulého roka malo epicentrum v obci Ďapalovce, pričom otrasy bolo cítiť v okruhu vyše 200 kilometrov aj v južnom Poľsku, vo východnej časti Českej republiky, severnom Maďarsku a na západe Ukrajiny. Poškodilo viaceré obytné a verejné budovy, školy, kostoly aj cesty," doplnila Lehotská.

Vzhľadom na zaznamenané rozsiahle materiálne škody na súkromnom aj verejnom majetku PSK vyčlenil prvú finančnú pomoc ešte v októbri 2023. Prostredníctvom krajskej nadácie prerozdelil 136.000 eur medzi jednotlivcov a rodiny zo zemetrasením zasiahnutých okresov. V druhej fáze poskytol finančné prostriedky právnickým subjektom, presnejšie obciam a cirkvám. Stalo sa tak vo februári tohto roku, pričom medzi 22 subjektov rozdelil 150.000 eur.