Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Pád do Veľkej Zmrzlej doliny sa stal osudným pre 61-ročnú Poľku

Ilustračné foto FOTO TASR/Vladimír Benko

Tragédii predchádzalo jej pošmyknutie sa na snehovom poli vo výške približne 2200 metrov nad morom.

Vysoké Tatry 7. júna (TASR) - Pád do Veľkej Zmrzlej doliny vo Vysokých Tatrách sa stal dnes popoludní osudným pre 61-ročnú ženu z Poľska. Tragédii predchádzalo jej pošmyknutie sa na snehovom poli vo výške približne 2200 metrov nad morom (m. n. m.).

Spomínaná žena mala sprevádzať vo Vysokých Tatrách troch poľských turistov, ktorí po jej páde kontaktovali Horskú záchrannú službu (HZS) z masívu Čierneho štítu. K turistom následne vyslali leteckých záchranárov s vrtuľníkom. Tí po chvíľke hľadania našli ich sprievodkyňu zakliesnenú v skalnej okrajovej trhline. Jej zranenia po približne 150-metrovom páde však boli nezlučiteľné so životom.

Telo nebohej Poľky previezol vrtuľník k Chate na Zelenom plese a následne ho záchranári transportovali do márnice v Starom Smokovci. Podľa dostupných informácií ani jeden z členov poľskej skupiny, vrátane sprievodkyne, nedisponoval základným horolezeckým vybavením a vzdelaním na výkon vodcovskej činnosti, čo je v rozpore so zákonom. Turisti z Poľska sa neskôr aj napriek tomu opätovne vystavili riziku, keď zišli samostatne z vysokohorského terénu do doliny k Chate pri Zelenom plese.

O tragickej nehode vo Vysokých Tatrách informovala HZS na svojej internetovej stránke.