Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Poľské korunovačné klenoty previezli na hrad Ľubovňa pred 360 rokmi

Ľubovniansky hrad v Starej Ľubovni Foto: TASR/Oliver Ondráš

Tomuto výročiu sú venované aj tohtoročné Hradné slávnosti v dňoch od 24. do 26. júla.

Stará Ľubovňa 17. júla (TASR) - Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni si v tomto roku pripomína významnú udalosť vo svojich dejinách. Tento rok je to presne 360 rokov od prevozu poľských korunovačných klenotov z kráľovského zámku Wawel v Krakove na hrad Ľubovňa. Tomuto výročiu sú venované aj tohtoročné Hradné slávnosti v dňoch od 24. do 26. júla. „Dnes však začal prevoz korunovačných klenotov z Krakova, kde boli slávnostne naložené a vydali sa na cestu v sprievode poľskej husárskej jazdy, presne tak, ako to bolo v roku 1655,“ informoval riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Ide o rekonštrukciu historickej udalosti, pričom klenoty cestou navštívia zámok v Nowom Wiśniczu, mesto Krynicu–Zdrój a napokon dorazia na hrad Ľubovňa. V programe budú účinkovať poľskí husárski jazdci a Sokoliari sv. Bavona zo Štiavnických baní. Ľubovnianske múzeum pripravilo podujatie v spolupráci s viacerými organizáciami.

Dnes sa korunovačné klenoty vybrali z Krakovského zámku Wawel, v sobotu 18. a v nedeľu 19. júla budú na zámku Wiśnicz, na budúci týždeň sa presunú do Krynice a následne v dňoch 24. až 26. júla na hrad Ľubovňa. „Hradné dni na hrade Ľubovňa, ktorých súčasťou bude aj záverečná časť presunu poľských korunovačných klenotov, pozývajú všetkých na stretnutie s históriou,“ upozornil Mikulík.

Historická udalosť, ktorej je podujatie venované, sa začala v roku 1655, keď sa Poľské kráľovstvo zmietalo vo vojne so Švédskom. Toto obdobie je v poľských dejinách známe ako Potopa. Švédske, nepriateľské, vojská, vyhrávali jednu bitku za druhou, až sa dostali k mestu Krakov. „Na Zámku Wawel v Krakove boli v pokladnici uložené poľské korunovačné klenoty spolu s ďalšími časťami kráľovského pokladu a dôležitými dokumentmi. Kvôli blížiacim sa nepriateľom bolo nutné premiestniť korunovačné klenoty, kráľovský poklad a dokumenty do bezpečia,“ priblížil udalosti Mikulík. Preto správca kráľovského pokladu v prítomnosti siedmich senátorov otvoril pokladnicu na Waweli, spišský starosta a poľský korunný hajtman zabezpečili prevoz korunovačných klenotov na hrad Ľubovňa, kde ho bezpečne ukryli na ďalších šesť rokov. Súčasťou hradu boli klenoty a dokumenty do roku 1661, potom ich vrátili späť do Poľska.