Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Kandidatúru na primátora Popradu ohlásil bývalý viceprimátor Igor Wzoš

Na snímke kandidát na post primátora Popradu Igor Wzoš pred brífingom v Poprade 10. augusta 2018. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Svoju kandidatúru oficiálne oznámil v piatok médiám pred areálom nedostavaného biznis centra Horse, ktoré je podľa mnohých občanov dlhé roky opachou mesta.

Poprad 10. augusta (TASR) – V súčasnosti už bývalý viceprimátor Popradu Igor Wzoš je ďalším nezávislým kandidátom, ktorý sa bude v jesenných komunálnych voľbách uchádzať o hlasy voličov. Svoju kandidatúru oficiálne oznámil v piatok médiám pred areálom nedostavaného biznis centra Horse, ktoré je podľa mnohých občanov dlhé roky "opachou mesta". "Veľmi si želám, aby sa z tejto jamy už čoskoro začalo dvíhať nové IT walley nášho mesta s atraktívnymi pracovnými miestami najmä pre mladých ľudí, ktorí nám dnes z Popradu utekajú za príťažlivejšími ponukami do iných miest," uviedol.

Dodal, že už približne dva roky sa tomuto projektu venuje a avizoval, že už čoskoro odprezentuje konkrétne kroky. Práve IT pracovné miesta sú podľa Wzoša to, čo Popradu chýba a tieto pozície dodávajú mestu pridanú hodnotu. "Je to sektor, ktorý nezaťažuje ekológiu a ľudia, ktorí v ňom pracujú, zarábajú od 1500 eur po nástupe z vysokej školy. Tie peniaze míňajú potom v meste, v ktorom žijú. Myslím si, že takýchto ľudí môžeme k nám pritiahnuť aj napriek tomu, že tu nemáme univerzitu technického typu. Nie je to pre tieto firmy prekážkou," konštatoval Wzoš. Jeho prioritou je počas nasledujúceho volebného obdobia pritiahnuť do Popradu 1500 nových obyvateľov.

Má zároveň v pláne využívať na budovanie mesta externé zdroje, ako napr. úvery z Európskej investičnej banky, z Banky pre obnovu a rozvoj či peniaze z verejno-súkromného partnerstva. Dosiahnuť chce aj väčšiu výstavbu v najväčšom meste pod Tatrami, ktorému každoročne ubúda počet obyvateľov. "Máme nový územný plán, už teraz viem, že v krátkom čase sa rozbehne výstavba na Juhu VI, v Matejovciach je v pláne postaviť zhruba 100 domov, v lokalite Turnička vo Veľkej ďalšie desiatky domov a otvorené je aj 150-hektárové územie v smere na Svit, kde sú v pláne ďalšie rodinné i bytové domy. Toto mesto je dnes nastavené na to, aby sa dalo začať," konštatoval Wzoš. Za svoje úspechy ešte v pozícii viceprimátora považuje najmä založenie Popradskej energetickej spoločnosti, postavenie dvoch kruhových objazdov či strategický plán rozvoja mesta s výhľadom do roku 2040 i koncept bezplatného odvozu bioodpadu a postavenie skejtparku pre mladých.

Súčasný poslanec Mestského zastupiteľstva (MsZ) doplnil, že kampaň plánuje financovať z vlastných zdrojov, prípadne formou úveru, náklady však nepresiahnu 30.000 eur. Zároveň zdôraznil, že do volieb vstupuje ako nezávislý kandidát, nebráni sa však podpore štandardných parlamentných strán. Wzoš pôsobí v komunálnej politike 12 rokov, druhé volebné obdobie ako mestský i krajský poslanec.

O post primátora Popradu zabojuje aj Peter Dujava, podnikateľ a poslanec MsZ Ondrej Kavka, riaditeľ Tatravagónky Alexander Beljajev i aktivista František Bednár. Kandidatúru rozbehol aj riaditeľ Centra sociálnych služieb v Poprade Jozef Košický i Jozef Hrubovčák a možnosť ísť opäť do volieb zvažuje aj súčasný primátor Jozef Švagerko.