Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Poprad pokračuje v údržbe detských ihrísk aj v čase prázdnin

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hlavným cieľom revitalizácie detských ihrísk je zvýšiť bezpečnosť hrajúcich sa detí a zabezpečiť súlad hracích plôch so súčasnou platnou legislatívou.

Poprad 13. augusta (TASR) - Prázdninové obdobie je časom zvýšeného vyťaženia detských ihrísk, mesto Poprad im preto aj v mesiacoch júl a august venuje zvýšenú pozornosť. Okrem pravidelného monitoringu sa samospráva venuje priebežným opravám poškodených prvkov, dosiek a oplotení detských ihrísk. Najviac práce je podľa Daniely Polaštikovej z oddelenia životného prostredia Mestského úradu v Poprade už tradične na miestach s najväčším výskytom detských ihrísk, teda na sídliskách Juh.

Okrem štandardného opotrebenia jednotlivých detských prvkov musí samospráva najviac prostriedkov a energie venovať poškodeniam spôsobeným nesprávnym používaním a vandalizmom.

„Len od začiatku roka 2015 takto mesto investovalo do opráv poškodených prvkov na detských ihriskách a výmen piesku v pieskoviskách viac ako 13.000 eur,“ zdôraznila Polaštiková. Keďže opravami zastaraných detských ihrísk nie je možné docieliť technické a bezpečnostné požiadavky kladené na takéto zariadenia, staré detské ihriská, ktorých prvky sú na konci životnosti a môžu byť nebezpečné, preto samospráva odstraňuje. Mesto chce naďalej pokračovať v alternatíve budovania účelových, oplotených a technicky dostatočne vybavených detských ihrísk na celom území Popradu.

Od roku 2006, keď bola spracovaná koncepcia revitalizácie detských ihrísk v Poprade, investovalo mesto do výstavby nových ihrísk viac ako 2,7 milióna eur. Medzi pilotnými projektmi bolo zrevitalizovanie plôch na sídliskách Juh III, V a VI. Nové ihrisko vzniklo napríklad v Strážach, rozsiahlou revitalizáciou prešlo ihrisko na Tomášikovej ulici, ktoré je kombináciou detského ihriska, multifunkčnej hracej plochy a po prvýkrát v Poprade aj vonkajšieho fitness. Detské ihrisko je i súčasťou zástavby nájomných bytov v Továrenskej štvrti v Matejovciach. Ďalšie ihriská zase boli obnovené a doplnené prvkami zo zrušeného ihriska pri Obchodnom centre Max.

Ide o ihriská na Pavlovovej ul. za blokom Antimón, vo vnútrobloku na Uherovej ulici, na Popradskom nábreží a v časti mesta Kvetnica. Mesto prevzalo do svojej správy aj detské ihrisko pri Obchodnom centre Kriváň, ktoré vybudoval investor. Ešte v minulom roku pribudla herná zostava pre deti do šesť rokov aj na Námestí sv. Egídia. Aktuálne boli v rozpočte mesta vyčlenené prostriedky na výstavbu tzv. workout ihriska vo vytipovanej lokalite vo vnútrobloku za bytovým domom Svratka.

Hlavným cieľom revitalizácie detských ihrísk je podľa samosprávy zvýšiť bezpečnosť hrajúcich sa detí a zabezpečiť súlad hracích plôch so súčasnou platnou legislatívou. Každé detské ihrisko je označené prevádzkovými pokynmi a určené pre užívateľov, teda deti konkrétnej vekovej kategórie.

„V súvislosti so snahou o zabezpečenie bezpečnosti prevádzky a bezproblémového užívania všetkých ihrísk sa obraciame na verejnosť, aby rešpektovala prevádzkové pokyny nachádzajúce sa pri detských ihriskách. V prípade vandalizmu alebo neprimeraného správania vedúceho k zámernému znehodnocovaniu detských zariadení na detskom ihrisku samospráva apeluje na obyvateľov, aby o tom informovali mestskú políciu na čísle 159. Finančné prostriedky ušetrené na opravách tak budú môcť byť investované do revitalizácie ďalších detských ihrísk,“ doplnila Polaštiková.