Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Poprad použije 2,4 milióna eur na viaceré investície

Na snímke primátor Popradu Jozef Švagerko Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prioritou sú investície, ktoré nám budú šetriť energie a skvalitňovať úroveň života v školách a v škôlkach, tvrdí primátor Popradu Jozef Švagerko.

Poprad 20. januára (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Poprade dnes na svojom mimoriadnom zasadnutí schválili použitie finančných prostriedkov z rezervného fondu vo výške viac ako 2,4 milióna eur na krytie viacerých kapitálových aktivít. „Dostali sme veľmi veľa návrhov, prioritou sú investície, ktoré nám budú šetriť energie a skvalitňovať úroveň života v školách a v škôlkach,“ uviedol po skončení MsZ primátor Popradu Jozef Švagerko.

Na obnovu materských a základných škôl (MŠ, ZŠ) vyčlenila samospráva v tomto roku 668.000 eur, z toho väčšia časť, 545.000 eur pôjde na obnovu škôlok. Obnova sa bude týkať ZŠ s MŠ na Tajovského ulici, kde sa prestavia plochá strecha na sedlovú, rovnako sa tak stane aj na ZŠ s MŠ na Ulici Mládeže. Na škole v Spišskej Sobote sa doplní hydroizolácia základov budov MŠ, tiež ZŠ a telocvične.

O vecnej náplni kapitálových výdavkov už popradskí poslanci rokovali v decembri, vtedy samospráva navrhovala vyčerpať z rezervného fondu viac ako 4,8 milióna eur. Čerpanie viac ako polovice rezervného fondu sa napokon schválilo, vecná náplň však nie, k tomu došlo až teraz. „Máme ušetrené prostriedky ešte z roku 2015, vlani sme neminuli žiadne prostriedky z rezervného fondu a práve preto chceme časť z neho použiť teraz. Predpokladám, že vďaka ušetreným finančným prostriedkom sa nám ho podarí opäť navýšiť. Rozpočet máme vyrovnaný a ideme zatiaľ v dobrých číslach,“ dodal Švagerko.

Časť zo spomínaných 2,4 milióna eur, konkrétne 52.000 eur, je schválených na rekonštrukciu sociálneho zázemia vo vestibule budovy Mestského úradu (MsÚ), na rekonštrukciu budovy úradu za účelom zvýšenia energetickej efektívnosti je vyčlenených 76.000 eur a na zriadenie klientskej zóny vo vestibule MsÚ ďalších 25.000 eur. Ráta sa tiež s vybudovaním váhy v zbernom centre na Ulici L. Svobodu za 35.000 eur. Na rekonštrukciu a výstavbu komunikácií v meste vyčlenilo mesto takmer 885.000 eur. Tu je zahrnutá napr. rekonštrukcia mestskej komunikácie na Bernolákovej ulici, prestavba križovatky štátnej cesty na Ulici slovenského odboja a komunikácie na Hraničnej ulici na okružnú križovatku, tiež rekonštrukcia časti cesty a chodníka na Velickej ceste v Poprade – Spišskej Sobote i rekonštrukcia chodníka na Francisciho ulici a stabilizácia svahu na Kukučínovej ulici v mestskej časti Stráže pod Tatrami.

Na výstavbu parkovísk na území Popradu schválili poslanci viac ako 510.000 eur. V tomto roku by tak malo dôjsť k vybudovaniu verejného viacpodlažného parkoviska na Rastislavovej ulici na sídlisku Juh III, ďalších 62 parkovacích miest je naprojektovaných na parkovisku pri bytovom dome Erbium na sídlisku Juh a v neposlednom rade sa ráta s výstavbou parkovacej plochy pri Národnom tréningovom centre za 308.000 eur. Samospráva okrem toho schválila realizáciu cyklistického chodníka medzi Popradom a mestskou časťou Matejovce, či výstavbu verejného osvetlenia mestskej komunikácie na Velickej ceste v Spišskej Sobote. Zároveň by sa mala v tomto roku financovať z rezervného fondu aj stavba tréningovej haly vedľa zimného štadióna za 700.000 eur, táto investícia je však podmienená dotáciou zo Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Poslanec Milan Baran počas diskusie zdôraznil, že v čerpaní rezervného fondu nie je začlenená výstavba skateparku, o ktorom sa rokovalo ešte v máji minulého roka. Samospráva to zdôvodnila faktom, že tento projekt nie je zahrnutý v územnom pláne. „O ďalších investíciách ešte budeme rokovať, ja predpokladám, že už v apríli sa budeme zaoberať ďalšími návrhmi,“ uzavrel Švagerko.