Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V Poprade začína jesenné upratovanie, bude trvať viac ako mesiac

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Na zvyčajných miestach budú preto pristavené veľkoobjemové kontajnery (VOK) určené pre obyvateľov, ktorí sa prostredníctvom nich môžu bezplatne zbavovať drobného stavebného odpadu.

Poprad 21. septembra (TASR) - Mesto Poprad organizuje od piatku až do 26. októbra tradičné jesenné upratovanie. Na zvyčajných miestach budú preto pristavené veľkoobjemové kontajnery (VOK) určené pre obyvateľov, ktorí sa prostredníctvom nich môžu bezplatne zbavovať drobného stavebného odpadu. Informoval o tom hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

„Ide napr. o obklady z udržiavacích prác a pod., objemového odpadu napr. staré nábytky, okná dvere a pod,“ konkretizoval hovorca s tým, že počas jesenného upratovania sa môžu občania mesta bezplatne zbavovať aj konárov z údržby záhrad, ktoré však nesmú byť  ukladané do VOK-ov, ale vedľa nich, nakoľko sú následne drvené a drevná štiepka zhodnocovaná pri údržbe verejnej zelene. 

„Do VOK-ov nesmú byť ukladané stavebné odpady, tie musí stavebník v súlade so stavebným rozhodnutím na vlastné náklady uložiť na riadenej skládke a mať doklad o jeho likvidácii. Taktiež tam nepatrí elektroodpad, tráva, lístie, nebezpečný odpad a pod. Takéhoto odpadu sa môžu občania celoročne zbavovať v zberných centrách na Hraničnej ulici a na Ulici L. Svobodu,“ upozornil Galajda.

Ďalej uviedol, že VOK-y nie sú určené pre podnikateľské subjekty, ktoré sú povinné zbavovať sa odpadov zo svojej činnosti v súlade so zákonom a na vlastné náklady. Ukladanie odpadu na stanovištiach VOK-ov po skončení jesenného upratovania je považované za tvorbu divokej skládky. Dodržiavanie termínov a pravidiel pri nakladaní s odpadmi počas tohto obdobia bude pravidelne monitorovať mestská polícia a v prípade ich nerešpektovania vyvodí dôsledky formou blokových pokút.

„Lokality s presným rozpisom umiestnenia kontajnerov nájdu obyvatelia na webovom sídle mesta Poprad,“ uzatvára Galajda.