Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

POPRAD: Rada pre priestorové plánovanie bude poradným orgánom

Tatranská galéria v Poprade Foto: Tatranská galéria v Poprade

Na Mestskom úrade v Poprade dnes po prvý raz rokovali členovia Rady pre priestorové plánovanie mesta. „Táto rada bude slúžiť na prediskutovanie vecí, ktoré mesto a jeho obyvateľov trápia.

Poprad 27. februára (TASR) – Na Mestskom úrade v Poprade dnes po prvý raz rokovali členovia Rady pre priestorové plánovanie mesta. „Táto rada bude slúžiť na prediskutovanie vecí, ktoré mesto a jeho obyvateľov trápia. Na prvom rokovaní sme sa zaoberali napr. riešením psieho parku v Poprade, rekreačného areálu v jazdiarni s nadväznosťou na rekreačné lesy v Poprade, ďalej aj koncepciou riešenia reklamných stavieb, či zonáciou Námestia sv. Egídia, aby sme vedeli do leta sprevádzkovať zámery mestského zastupiteľstva,“ vymenúva predseda rady architekt Martin Baloga.

Všetky body sú podľa neho dôležité a je potrebné ich prerokovať ešte pred jednotlivými koncepčnými dokumentmi a predtým, než sa stanoví celková metodika. „Rada ako poradný orgán samosprávy odporučí nejaké riešenia a postupy, o ktorých bude následne rozhodovať mestské zastupiteľstvo a primátor,“ doplnil Baloga s tým, že rada sa bude stretávať raz do mesiaca, v prípade dôležitých a koncepčnejších úloh aj častejšie. Dohromady má deväť členov, dvaja z nich sú pracovníci mestského úradu vybraní primátorom a siedmi členovia sú architekti. Rokovania rady budú verejne prístupné občanom, informácie o jej činnosti by mali byť v najbližšom čase dostupné aj na internetovej stránke mesta Poprad.

Kedysi existoval v Poprade útvar hlavného architekta, ktorý mal za úlohu takéto koncepčné veci riešiť. Neskôr bol zrušený, tak ako vo viacerých mestách na Slovensku. Z praxe však podľa Balogu vyplynulo, že samospráva takýto poradný orgán potrebuje. „My sme sa rozhodli pre novátorskejšie riešenie, a to je zriadenie Rady pre priestorové plánovanie. Nebude to teda úloha jedného hlavného architekta, ale celej rady," zdôraznil.

Jednou z úloh rady je aj vytvoriť zonáciu námestia, aby bolo jasné, aké činnosti a v akej časti sa budú môcť vykonávať. „Teda kde budú stánky pre predaj, kde budú kultúrne podujatia a pod., aby sa na to mohli urobiť nejaké stavebno-technické úpravy a námestie sa mohlo prispôsobiť na túto činnosť,“ vysvetľuje Baloga. O tom, či sa stánky nakoniec vrátia späť na námestie, však podľa neho rozhodne samospráva. Čo sa týka napr. psieho parku, v tomto prípade sa bude rada snažiť nájsť takú lokalitu, ktorá bude vyhovovať chovateľom psov s ohľadom na obytné zóny a detské ihriská.

„Od založenia Rady pre priestorové plánovanie si jednak ja, ale myslím, že aj celé mesto, sľubujeme hlavne odpolitizovanie investičných aktivít v meste a hlavne to, aby plánovanie a rozvoj mesta slúžil predovšetkým ľuďom,“ uzavrel viceprimátor Popradu Pavol Gašper.