Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Popradskí poslanci schválili dotáciu na novú leteckú linku do Varšavy

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vedenie letiska pritom žiadalo samosprávu o 10.000 eur, po rozsiahlej diskusii však poslanci nakoniec schválili o tretinu menej.

Poprad 18. novembra (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Poprade dnes na svojom mimoriadnom rokovaní schválili dotáciu Letisku Poprad – Tatry vo výške 7500 eur na marketingové aktivity súvisiace s novou leteckou linkou do Varšavy. Vedenie letiska pritom žiadalo samosprávu o 10.000 eur, po rozsiahlej diskusii však poslanci nakoniec schválili o tretinu menej. Dôvodom je okrem iného aj pondelkové (16.11.) čiastočné zrušenie pravidelnej štvrtkovej zimnej leteckej linky z Popradu do Rigy cez Varšavu lotyšským národným prepravcom spoločnosťou airBaltic.

„Od 15. decembra do polovice marca budúceho roku sa tak bude lietať z Popradu dvakrát do Rigy, vždy v sobotu priamo a v utorok aj s medzipristátím vo Varšave,“ uviedla riaditeľka Letiska Poprad – Tatry Ivana Herkeľová. Práve na propagáciu utorkovej linky má byť použitých celkovo 40.000 eur, na ktoré sa poskladá okrem mesta Poprad aj Slovenská agentúra cestovného ruchu, Oblastná organizácia cestovného ruchu (CR) Región Vysoké Tatry a Krajské organizácie CR Žilina a Prešov. Letisko chce však s lotyšským prepravcom rokovať o tom, aby aj sobotňajšia linka bola s medzipristátím vo Varšave, keďže niektoré štvrtkové lety do Rigy s medzipristátím vo Varšave boli zrušené.

Nová letecká linka do Rigy, ktorú spustili počas minulej zimnej sezóny, priniesla podľa Herkeľovej do regiónu asi 300.000 eur, ktoré tu nechali práve prepravení pasažieri. Tých bolo za tri mesiace zhruba 1400. „Čo sa týka plánovanej zimnej sezóny, tak predpokladáme, že priamo do Rigy prepravíme takmer 2900 pasažierov a linka z Varšavy by mohla prepraviť ďalších 1680 cestujúcich. Predpokladáme, že pripojenie novej leteckej linky prinesie ekonomický výnos do regiónu vo výške 727.000 eur,“ dodala Herkeľová.

Letisko Poprad – Tatry podľa primátora mesta Poprad Jozefa Švagerka nie je len letiskom pre slovenskú časť Tatier, ale aj pre susedné Zakopane a región Malopoľska. „Dôležitá je však aj udržateľnosť tejto linky, naším cieľom je, aby bolo mesto Poprad prezentované na všetkých propagačných a reklamných materiáloch, ktoré budú súčasťou novej leteckej linky,“ uviedol primátor. Niektorým poslancom MsZ sa nepozdávala výška dotácie. „Podľa mňa je výška dotácie neprimerane vysoká, keď si vezmeme, že len minimum pasažierov prepravených do Popradu aj ostane v našom meste a využíva naše hotely,“ konštatoval poslanec Rudolf Kubus. Ďalším poslancom sa nepozdávalo, že dotácia má ísť na linku, ktorá nie je celoročná, ale funguje len tri mesiace počas zimnej sezóny. „Naším cieľom je, aby bola táto linka celoročná, rokujeme však s prepravcom, všetko záleží od neho,“ zdôraznila Herkeľová.