Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Za šesť rokov stála Bardejov obnova pamiatok UNESCO asi 5,4 milióna

Zrekonštruovaný drevený gr.kat. kostolík Ochrany Presvätej Bohorodičky z Mikulášovej, okr. Bardejov, postavený v r. 1730. Zrekonštruovaný kostolík bol odovzdaný do úžívania 22. novembra 2005. V kostolíku sa 3-krát týždenne slúži liturgia. Objekt je súčasťou Múzea ľudovej architektúry patriaceho pod Šarišské múzeum v Bardejove. Skanzen pri Bardejovských kúpeľoch je najstarší na Slovensku, sprístupnený v roku 1965. Foto: TASR/Milan Kapusta

V minulom roku išlo na účel obnovy pamiatok 1,16 milióna eur a v tomto roku má mesto v rozpočte na to 543.000 eur.

Bardejov 15. augusta (TASR) – Historické centrum mesta Bardejov spolu so stavbami tvoriacimi židovské suburbium bolo v roku 2000 zapísané do zoznamu – Svetové kultúrne a prírodné dedičstvo UNESCO. Najnavštevovanejšími pamiatkami v meste sú historická radnica a Bazilika sv. Egídia. Milovníci umenia často navštevujú aj jedinečné múzeum ikon. Pre TASR to povedal vedúci kancelárie primátora mesta Bardejov Jozef Guliga.

Najnavštevovanejšie pamiatky sú aj najvzácnejšie, čo v Bardejove je. Práve Radničné námestie so starými meštianskymi domami, Bazilikou minor sv. Egídia a bývalou mestskou radnicou, ktorá bola prvou stavbou renesancie na území Slovenska, sú historicky veľmi významné. Aj opevnenie mesta patrí k najdokonalejším a najzachovalejším v Európe.

Len za posledných šesť rokov bolo do pamiatok v meste patriacich do zoznamu UNESCO investovaných viac ako 5,41 milióna eur. Najviac to bolo v roku 2010, kedy suma presiahla 1,78 milióna eur. V minulom roku išlo na účel obnovy pamiatok 1,16 milióna eur a v tomto roku má mesto v rozpočte na to 543.000 eur. Za šesť rokov sa rekonštruovali meštianke domy na Radničnom námestí, bašty a hradobné opevnenie.

V súčasnosti prebieha obnova a rekonštrukcia mestského opevnenia v južnej časti. Tzv. Horný hrad dostane do budúceho roka podobu pešej zóny určenej na oddych a kultúru. Počas roka prác by malo byť na stavbe preinvestovaných 699.000 eur, len v tomto roku by mali prebiehať práce za asi 450.000 eur. Peniaze pochádzajú z dotácie Ministerstva financií SR. Rekonštrukcia má byť ukončená približne v polovici roka 2016.