Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Požiar pri Ihľanoch lokalizovali, hasiči likvidujú ohniská uprostred

Na snímke zo 4. novembra 2015 hasič hasí prúdnicou horiace rúbanisko v lese v Levočských vrchoch nad obcou Kolačkov Foto: FOTO - Oliver Ondráš

Zhorelo tu približne 200 hektárov lesa a úplne zničený mladý les je na výmere 100 hektárov.


Stará Ľubovňa 5. novembra (TASR) – Požiar, ktorý sa začal v utorok 3. novembra v popoludňajších hodinách v lokalite pod vrchom Ihla pri Ihľanoch v okrese Kežmarok, je už lokalizovaný. Znamená to, že hasičom sa podarilo uhasiť okraje požiaroviska a oheň sa ďalej nešíri. Tento stav sa im podarilo docieliť ešte v stredu okolo 17.00 h. Zhorelo tu približne 200 hektárov lesa a úplne zničený mladý les je na výmere 100 hektárov. Informoval o tom generálny riaditeľ Vojenských lesov a majetkov, š. p., Ján Jurica. Výška škôd zatiaľ nie je známa, odhaduje ich na státisíce eur.

Veľkú plochu zhoreniska tvoril mladý porast, ktorým armáda obnovila les po kalamite v roku 2004. Jurica patril k tým, ktorí mladé stromčeky v tejto lokalite sadili. Zhorel však aj starý les s 80- až 100-ročnými stromami. Jurica uviedol, že vo vojenských lesoch už desať rokov platí zákaz páliť haluzinu a zvyšky po ťažbe. Kalamitné drevo musia spracovávať iným, bezpečným spôsobom. "Bohužiaľ, subjekty okolo nás to nedodržiavajú a asi takto ten požiar vznikol," povedal šéf vojenských lesov. Kto požiar skutočne zavinil, vyšetrujú kompetentné orgány. Podľa Juricu s veľkou pravdepodobnosťou sa tak mohlo stať pri vypaľovaní lesa v časti, ktorá susedí s vojenskými lesmi. Malo by ísť o pozemkové spoločenstvo Ihľany, kde aj nahlásili vznik požiaru.

Minister obrany Martin Glváč uviedol, že po ukončení vyšetrovania sú pripravení podať podnet na začatie trestného stíhania a od vinníka budú žiadať náhradu škody. Podľa jeho slov nie vždy platí, že súkromní vlastníci sú lepšími hospodármi ako štát. O tom svedčí aj vzniknutá situácia.

"Dnes treba ďakovať hasičom, ministerstvu vnútra, ale aj ministerstvu obrany a posádkam vrtuľníkov, ktoré požiar hasili. Samozrejme, je to veľká škoda, lebo ide o mladý les a jeho rozloha je obrovská. Na požiarovisku zasahujú stále vrtuľníky, sú tam hasiči. Požiar už majú pod kontrolou a musia celé toto územie stabilizovať, aby sa v nasledujúcich dňoch požiar neobnovil," povedal po prehliadke požiaroviska Glváč. Podotkol, že vo svojej funkcii takýto lesný požiar na majetku armády ešte neriešil.

Na otázku, kedy požiar hasiči celkom zlikvidujú, Jurica povedal, že hranice požiaroviska monitorujú a hasia, oheň sa ďalej nešíri. Avšak vo vnútri sú pne a staré suché drevo, ktoré ešte horí. Závisí tiež veľa od smeru vetra, ktorý ohniská stále rozdúchava, preto presný termín sa nedá povedať. Dnes bolo v teréne 130 hasičov a 40 kusov techniky, podobne ako v stredu, pomáhali aj vojenskí a civilní zamestnanci vojenských lesov. Majitelia lesov majú zo zákona povinnosť opäť zalesniť plochy po požiari. Preto budú v obnove lesa pokračovať.