Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Práce na obnove historického Enciánu v Tatranskej Lomnici pokračujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Adriána Antošková

Na rekonštrukciu budovy Encián získal TOS dotáciu z Ministerstva kultúry SR v rámci programu Obnov si svoj dom vo výške takmer 340.000 eur.

Tatranská Lomnica 4. októbra (TASR) – Práce na obnove historickej budovy Encián na Skalnatom plese, ktorá je jedným z najznámejších diel architekta Dušana Jurkoviča, pokračujú. Patrik Kolesár z Tatranského okrášľovacieho spolku (TOS) pre TASR uviedol, že strecha stavby by mala byť celá zakrytá a zadebnená už v priebehu budúceho týždňa.

„Postupne na ňu začneme dávať aj plech, ale tým, že už to budeme mať celé zakryté, môžeme začať robiť aj práce v interiéri,“ priblížil Kolesár. Dodal, že skladba strechy bude z kvalitných materiálov, takže záruka by mala byť minimálne na 100 rokov. Celá rekonštrukcia je pod stálym dozorom Pamiatkového úradu SR. 

Celá budova Encián, ktorá sčasti slúžila ako najvyššie položená galéria na Slovensku, bola čiastočne uzatvorená od decembra a úplne ju z bezpečnostných dôvodov zatvorili v júni. „Nechceme, aby sa robotníci miešali s návštevníkmi, keď dokončíme omietky, začnú sa robiť ďalšie veci. Otvoríme to celé pre verejnosť, až keď sa dokončí obnova,“ ozrejmil Kolesár. Zatiaľ nekonkretizoval presný termín, kedy to bude.

Na rekonštrukciu budovy Encián získal TOS dotáciu z Ministerstva kultúry SR v rámci programu Obnov si svoj dom vo výške takmer 340.000 eur. Tie použije práve na spomínanú strechu a tiež na výťah medzi tretím a štvrtým nadzemným podlažím. TOS pripravuje aj ďalší projekt na čiastočné dofinancovanie stavby, ktorý by chcel podať v januári. „Ak to vyjde, tak by sme chceli vyriešiť kúrenie, prívod vody, kotolňu a dať dohromady podlahy,“ konkretizoval Kolesár s tým, že zdroje vo výške odhadom asi pol milióna eur chcú získať taktiež z programu Obnov si svoj dom.

Na rekonštrukciu celej historickej stavby pritom potrebujú zhruba dva milióny eur, to už aj s víziou nového múzea lanoviek spoločnosti Wiesner a opravy celej veže. „Teraz robíme veci, ktoré nás najviac pália, to sú strecha, okná, kúrenie a zanesené trúbky,“ konštatoval Kolesár. Po obnove bude Jurkovičova budova, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, naďalej slúžiť prioritne ako galéria, zároveň by tam však mali vzniknúť aj seminárne a školiace miestnosti.

S postupnou opravou pôvodnej stanice lanovky postavenej v roku 1937 začali ešte v roku 2011. „Z vlastných zdrojov a za pomoci dobrovoľníkov sme tu vytvorili stabilnú základňu umenia, najvyššie položenú galériu, čitáreň Alfreda Grosza, kaviareň, kaplnku a zriadili Dom hostí TOS. Urobili sme tu veľa práce a pred nami sú ďalšie výzvy," doplnil Kolesár.