Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: Na pultoch predajní už striedajú jahody zrelé višne

Na pultoch predajní začínajú striedať jahody v tomto období zrelé višne. Pestujú ich aj pod hradom Čičva v ovocinárskej firme Agromix v obci Sedliská (okres Vranov nad Topľou). Jahody i višne je možné tu zbierať formou samozberu. Na snímke zber višní. Sedliská, 16. júna 2015. Foto: TASR – Milan Kapusta

Väčšina ovocia vypestovaného v Sedliskách smeruje priamo k spotrebiteľom a do blízkych maloobchodných predajní.

Sedliská 16. júna (TASR) - Na pultoch predajní začínajú striedať jahody v tomto období zrelé višne. Pestujú ich aj pod hradom Čičva v obci Sedliská (okres Vranov nad Topľou).



"V tomto čase pomaly končíme so zberom jahôd, potrvá ešte dva, možno tri dni. Po tomto ovocí, ktoré je takou našou prvou lastovičkou, prechádzame na višne," informoval TASR Pavol Vagaský zo spoločnosti Agromix.

Ovocinárska firma v Sedliskách pestuje dve odrody višní na 2,5 hektároch. "Érdi Bőtermő, táto je vhodná na konzum, zaváranie i džem. Odrodu Újfehertói fürtös využívajú ľudia viac na zaváranie," ozrejmil Vagaský.

Prvé višne zo Sedlísk sa už nachádzajú na predajných pultoch. Budú ich oberať zo stromov tri až štyri týždne nie len ovocinári, ale i široká verejnosť. Višne totiž ponúka Agromix podobne ako jahody aj na samozber. Výhodou pre spotrebiteľa sú v tomto prípade nižšie nákupné ceny.



"Záujem o višne stúpa. Doteraz to bolo trocha nedocenené ovocie. Majú výhodu oproti čerešniam, ich plody nebývajú červivé," vysvetľuje ovocinár. Ľudia ich začali vyhľadávať aj preto, že sú zdrojom vitamínov, organických kyselín a minerálnych látok. "Pre zdravie sú veľkým prínosom," zhodnotil Vagaský. Ich tohtoročnú úrodu odhadol celkovo na 10 ton.

V ovocinárskych sadoch v obci Sedliská končia so zbermi tradične až na jeseň. "Po jahodách a višniach nám nastúpia marhule, broskyne, neskoršie slivky a napokon jablká," priblížil Vagaský. Ovocné stromy pod hradom Čičva zaberajú rozlohu vyše 16 hektárov. Najväčšiu zastúpenie tu majú jablone.

Väčšina ovocia vypestovaného v Sedliskách smeruje priamo k spotrebiteľom a do blízkych maloobchodných predajní. Časť produkcie ide mraziarňam, konzervárňam, zvyšok zasa spracujú do 100-% ovocných štiav. Zvyknú ich dodávať spolu s ovocím desiatkam škôl v regióne.