Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Prešov chce získať titul Európske mesto športu 2025

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

O udelení titulu rozhoduje ACES Europe na základe komplexného hodnotenia, pričom sa berie do úvahy nielen športová infraštruktúra a financovanie športu, ale aj celkový prístup mesta k podpore športu.

Prešov 25. februára (TASR) - Mesto Prešov sa uchádza o titul Európskeho mesta športu (EMŠ) 2025. Rok 2025 považuje radnica za ideálny na kandidatúru, pretože vtedy bude mesto hostiť Majstrovstvá Európy vo futbale hráčov do 21 rokov. Zápasy by sa mali odohrávať na novom štadióne Futbal Tatran Aréna, ktorý predstavuje najväčšiu investíciu do športoviska v histórii Prešova. TASR o tom informoval hovorca mesta Michal Hudák.

Poslanci mestského zastupiteľstva na 12. zasadnutí schválili návrh kandidatúry na čestný titul medzinárodného významu Európske mesto športu pre rok 2025. Primátor Prešova František Oľha si myslí, že mesto má všetky predpoklady, aby titul získalo. "Budeme analyzovať doterajší vývoj športovej oblasti v meste, ale najmä stanovíme nové vízie a smer, akým sa chceme v tejto sfére posúvať," uviedol a dodal, že kandidatúra umožní ukázať výsledky v športovej oblasti, ktoré Prešov za posledné roky dosiahol, nielen domácej, ale aj európskej verejnosti.

Titul EMŠ sa udeľuje vo viacerých kategóriách podľa počtu obyvateľov mesta. Prešov spadá do kategórie miest s počtom obyvateľov od 50.000 do 499.999. O udelení titulu rozhoduje ACES Europe na základe komplexného hodnotenia, pričom sa berie do úvahy nielen športová infraštruktúra a financovanie športu, ale aj celkový prístup mesta k podpore športu. S titulom EMŠ mesto získava okrem medzinárodného uznania a zapojenia do najväčšej európskej siete miest, ktoré sa venujú športu, aj určitú výhodu pri získavaní dotácií a grantov na projekty v meste od národných aj európskych inštitúcií.