Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Prešov je samosprávou s najlepšie spracovanými datasetmi na Slovensku

Prešov - ilustračné foto. Foto: TASR

Prešovská samospráva zverejnením svojich údajov pomocou datasetov dáva možnosť pre tvorbu aplikácií s informačným obsahom pre obyvateľov jednotlivých miest a obcí.

Prešov 4. januára (TASR) – Mesto Prešov udáva trendy v otvorených dátach. Potvrdila to Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES), ktorá vyhodnotila Prešov ako samosprávu s najlepšie spracovanými datasetmi na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová.

Prešovská samospráva zverejnením svojich údajov pomocou datasetov dáva možnosť pre tvorbu aplikácií s informačným obsahom pre obyvateľov jednotlivých miest a obcí. "Udávajú napríklad významné objekty mesta Prešov, verejné toalety, početnosť občanov v geodátach, register adries a stavieb v meste a omnoho viac," opísal Prešov pre portál PC Revue Lukáš Sojka, generálny riaditeľ NASES.

Prešovská radnica získala vlani za zverejňovanie údajov viacero ocenení. Koncom novembra to bola prestížna cena ITAPA v kategórii Najlepší projekt digitalizácie spoločnosti za Mapové údaje mesta pre každého. Prešov sa tiež začiatkom októbra dostal ako jediná samospráva do rebríčka desiatich inštitúcií na Slovensku, ktoré poskytujú najviac dát.

Otvorené dáta sú potrebnou súčasťou na poskytovanie informácií verejnosti. Majú vplyv na zlepšenie prostredia pre podnikanie, zvlášť v oblasti tvorby inovatívnych aplikácií pre konečných používateľov. Ďalšou výhodou tohto systému je transparentnosť spravovania dát, ktoré môžu slúžiť ako podporný nástroj na prípravu a zverejňovanie iných dát.

V súčasnosti sa začína s prípravou programátorského maratónu, ktorý by sa mal uskutočnil v jarných mesiacoch. Hovorkyňa uviedla, že výsledkom budú reálne SMART aplikácie, ktoré využijú otvorené datasety mestských dát. Najlepšie aplikácie budú finančne odmenené.