Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych bannerov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Priestupkom je aj neoprávnené umiestnenie reklám bez povolenia na zábradlí, ktoré je súčasťou pozemnej komunikácie, rovnako v rozhľadových poliach a križovatkách.

Prešov 20. februára (TASR) - Prešov žiada tých, ktorí bez povolenia umiestnili v meste nelegálne reklamné bannery a plagáty, aby ich bezodkladne odstránili. Za ich nelegálne umiestňovanie hrozí pokuta. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu (MsÚ) v Prešove Lenka Šitárová.

"V zmysle zákona o pozemných komunikáciách skládky materiálov alebo reklamné stavby, ako aj iné zariadenia, transparenty, reklamné, informačné a propagačné zariadenia 'bannery', ktoré neslúžia na správu pozemných komunikácií ani na riadenie cestnej premávky a prevádzku dopravy, je zakázané umiestňovať na križovatke tak, aby bránili vodičovi v rozhľadovom poli vodiča na križovatke," uviedla Šitárová.

Bannery a plagáty na území mesta môžu byť umiestňované len na miestach na to určených po schválení ich vlastníkom, odborom hlavného architekta MsÚ a Krajským pamiatkovým úradom v centrálnej mestskej zóne.

Ako povedala Šitárová, priestupkom je aj neoprávnené umiestnenie reklám bez povolenia na zábradlí, ktoré je súčasťou pozemnej komunikácie, rovnako v rozhľadových poliach a križovatkách.

"Fyzickej osobe možno uložiť pokutu do 660 eur a právnickej alebo fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie do výšky 33.190 eur," dodala Šitárová s tým, že zakázané je aj umiestňovanie reklám bez povolenia na dopravných značkách či stĺpoch verejného osvetlenia.