Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Prešovský kraj

Prešov žiada rýchlejšie vlakové spojenie s Košicami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa primátorky mesta železničnú dopravu by pomohli zatraktívniť expresné vlaky, ktoré by trať medzi Prešovom a Košicami dokázali prekonať do pol hodiny.

Prešov 28. novembra (TASR) – Mesto Prešov žiada zrýchlené a čistejšie vlaky medzi Prešovom a Košicami. Podľa prešovskej primátorky Andrey Turčanovej pomohlo by to doprave v meste a zvýšil by sa tým tiež záujem verejnosti o železničnú prepravu. Na túto tému hovorila prešovská primátorka s regionálnym zástupcom Železničnej spoločnosti Slovensko Antonom Ružbarským. Informoval o tom tlačový referent prešovskej radnice Milan Grejták.

Turčanová argumentovala tým, že denne sa medzi oboma mestami len v jednom smere presúva takmer desatina obyvateľov Prešova. "Sú to tisíce pracujúcich či študentov z Prešova, ktorí by zlepšenú železničnú dopravu privítali," dodala Turčanová.

Podľa primátorky železničnú dopravu by pomohli zatraktívniť expresné vlaky, ktoré by trať medzi Prešovom a Košicami dokázali prekonať do pol hodiny. Za takýchto podmienok by vedeli konkurovať osobným vozidlám.

Primátorka počas stretnutia otvorila aj otázku vybudovania ďalších železničných zastávok v Prešove, ktoré by dopravu sprístupnili v rámci mesta a priblížili obyvateľom prešovských sídlisk, cez ktoré vlaky prechádzajú.

"Je dôležitá tiež modernizácia vlakových súprav. Mnohé z tých, ktoré prepravujú cestujúcich v súčasnosti, už patria skôr do múzea ako na koľajnice. Nové súpravy budú lákadlom, ktoré vlakovú prepravu zatraktívnia pre väčší počet cestujúcich," pokračovala.

Železničná spoločnosť je podnetom mesta naklonená, pričom niektoré z návrhov by sa mali realizovať už v budúcom roku.