Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Primátor Prešova má podpísať uznesenie o parkovaní

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Vyzvali ho dnes k tomu poslanci mestského zastupiteľstva za KDH.


Prešov 4. júna (TASR) – Poslanci mestského zastupiteľstva za KDH dnes vyzvali primátora mesta Prešov Pavla Haygariho (nezávislý), aby podpísal všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o dočasnom parkovaní vozidiel na vymedzenom území v meste Prešov, ktoré schválilo 20 poslancov na zastupiteľstve 26. mája. Termín na podpísanie uznesení vyprší podľa poslancov primátorovi vo štvrtok (5.6.).

„Vyzývame pána primátora, aby podpísal všeobecne záväzné nariadenie, ktoré bolo schválené na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva a následne pri tvorbe podmienok súťaže rešpektoval obsah a účel ustanovenia článku tri VZN, ktorý zahŕňa to, že prevádzku parkovísk na území mesta zabezpečuje právnická osoba zriadená alebo založená mestom,“
povedal dnes na tlačovej konferencii poslanec za KDH Radovan Gondžúr. Mestské parkoviská v centre by teda mala spravovať mestská firma, nie súkromná spoločnosť, ako to bolo doteraz.

Primátor Hagyari však na túto výzvu reagoval slovami, že uznesenie podpísal v pondelok (2.6.) a teší sa, že došlo k dohode o skrátení času platenia parkovného v meste, pretože to môže zvýšiť návštevnosť centra. Zároveň dodal, že pre neho nie je dôležité, kto parkovanie prevádzkuje, ale kvalita služieb, pretože parkovanie nie je len o výbere peňazí ale hlavne o regulácii statickej dopravy.

Poslanci na výzve trvajú

Prevádzku mestských parkovísk v centrálnej zóne zabezpečovala päť rokov spoločnosť Vinci Park Slovakia, od septembra minulého roka to oficiálne robí mestská firma Prešov Real, ktorá tým však poverila práve Vinci Park Slovakia. Podľa poslancov za KDH tak mesto prichádza o financie, keďže spoločnosť každý mesiac mestu od septembra odvádza 5000 eur, pričom počas týždňa, kedy parkovné vyberal len Prešov Real, ich zisk činil niečo viac ako 4600 eur.

„Zhodnotené prostriedky za parkovanie v centre chceme dať Prešovčanom naspäť, vyriešením ich parkovacích problémov na sídliskách. Žiadna mestská firma nemá na takýto krok potrebné prostriedky a nedokáže ich získať ani z mimorozpočtových zdrojov. My sme deklarovali, že pri dlhodobej spolupráci sme pripravení investovať približne 1,5 milióna eur do vyriešenia parkovania na sídliskách. Plánujeme vybudovať približne 1000 nových parkovacích miest v najkritickejších sídliskových lokalitách, ktoré dostanú obyvatelia Prešova zdarma,“
uviedol konateľ a riaditeľ spoločnosti Vinci Park Slovakia Mário Grega.

Podľa poslancov však na to mestská firma bude mať, pretože ich prepočty ukazujú, že by mohla ročne na parkovnom zarobiť 300.000 eur. Ale Grega pripomína, že poslanci zabudli na skutočnosť, že tieto peniaze nie sú ziskom, pretože značnú časť musia použiť na prevádzku parkovísk, pochybuje teda, že mestská spoločnosť nájde financie na vyriešenie problém s parkovaním v meste.

Podľa VZN, ktoré schválili poslanci, má primátor zároveň na najbližšie zasadnutie zastupiteľstva predložiť podmienky súťaže na prevádzku mestských parkovísk v centre medzi mestskými spoločnosťami. Najbližšie zasadnutie zastupiteľstva by malo byť na konci júna, tam sa rozhodne o ďalšej budúcnosti parkovania v centrálnej mestskej zóne.