Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Prešov hostí výstavu o vojne na Ukrajine, vyhlásili aj zbierku pomoci

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava okrem sanitky zahŕňa aj fotografie dobrovoľníkov z OZ Podaj ďalej Prešov, ktoré boli vyhotovené počas desiatok ciest na Ukrajinu.

Prešov 19. marca (TASR) - Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu vojnové udalosti na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je aj séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia (OZ) Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci. TASR o tom informovala dobrovoľníčka OZ Podaj ďalej Prešov Anna Polačková.

Sanitka je v Prešove súčasťou výstavy, ktorú organizuje OZ Strathaw, združujúce študentov z Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela, v spolupráci s organizáciou LUkraine Asbl a OZ Podaj ďalej Prešov.

"Cieľom putovnej inštalácie má byť pozdvihnutie spoločenskej angažovanosti v tejto téme, vyjadrenie podpory Ukrajincom žijúcim na Slovensku a prezentovanie hrdinstva ukrajinského ľudu," uviedla Polačková.

Výstava okrem sanitky zahŕňa aj fotografie dobrovoľníkov z OZ Podaj ďalej Prešov, ktoré boli vyhotovené počas desiatok ciest na Ukrajinu. "Prvú zbierku sme zorganizovali 26. februára 2022 a za osem hodín sme vyzbierali viac ako osem ton pomoci. Objem doručenej pomoci, ktorú sme za dva roky spoločne s našimi dobrovoľníkmi a vďaka mnohým dobrým ľuďom a donorom dopravili do vojnou zmietanej Ukrajiny, presahuje 220 ton," priblížil dobrovoľník Vladimír Benč, ktorý pravidelne cestuje do rôznych častí Ukrajiny. Objem pomoci však podľa jeho slov klesá.

"Kým v roku 2022 sme doručili viac ako 130 ton, v roku 2023 sme zorganizovali 24 výjazdov s celkovým počtom 64 dodávok do tri a pol tony v celkovom objeme viac ako 88 ton," uviedol Benč.

Prešovské OZ Podaj ďalej poskytlo takisto pomoc odídencom, ktorí prišli z Ukrajiny do Prešova a blízkeho okolia. "Do dnešného dňa sme zabezpečili základné potreby viac ako 5800 ukrajinským odídencom, ktorí vyhľadali našu pomoc. Medzi nich sme rozdelili viac ako 18 ton humanitárnej pomoci," povedala Viera Potášová z OZ Podaj ďalej Prešov.

Výstava, ktorá je situovaná v exteriérovej a interiérovej časti obchodného centra (OC) na ulici Arm. gen. Svobodu, potrvá do 24. marca. Počas tohto obdobia je takisto vyhlásená zbierka zameraná na zber materiálnej humanitárnej pomoci. Je možné ju doručiť na infocentrum OC alebo k dodávke na parkovisku.