Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

PREŠOV:Obyvatelia sa boja záplav, spísali petíciu proti dočasnej ceste

Ilustračné foto Foto: TASR

Prešovčania na Sídlisku III petíciou bojujú proti dočasnej komunikácii, ktorá má viesť k individuálnej bytovej výstavbe nad Ulicou Mirka Nešpora.

Prešov 22. júna (TASR) – Prešovčania na Sídlisku III petíciou bojujú proti dočasnej komunikácii, ktorá má viesť k individuálnej bytovej výstavbe nad Ulicou Mirka Nešpora. Táto cesta a zrejme aj výstavba na kopci za sídliskom môže byť podľa obyvateľov Ulice Mirka Nešpora dôvodom májovej bahennej spúšte v časti Sídliska III, keď sa po silnej búrke ocitlo niekoľko ulíc nielen pod vodou, ale najmä pod nánosmi bahna. Znečistená bola vtedy napríklad aj materská škola a v meste niekoľko týždňov odstraňovali následky búrky. Keďže podobný dážď môže prísť kedykoľvek znova, podpísalo približne 280 obyvateľov petíciu proti výstavbe dočasnej komunikácie v oddychovej zóne.

Ako uviedla hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová, primátorka Andrea Turčanová chce problém riešiť čo najskôr, aby obyvatelia nemuseli žiť v strachu, prioritne treba podľa nej realizovať vodozádržné opatrenia, no o tom, kto ich zabezpečí a aké bude pokračovanie stavebných prác nad sídliskom by mala diskutovať so stavebníkom a ďalšími odborníkmi už túto stredu (24.6.).

Stavba s názvom "Prešov – verejná technická vybavenosť pre IBV v lokalite Kráľova hora – Ul. Mirka Nešpora – časť doprava" je totiž legálna a prešla zákonným schvaľovacím procesom. Cesta je podľa Kmetóny Gazdovej označená ako dočasná do doby, pokiaľ nebude  postavená prístupová komunikácia k južnému portálu tunela Bikoš pre požiarne a sanitné vozidlá a vozidlá zabezpečujúce údržbu tunela. V stavebnom konaní totiž Národná diaľničná spoločnosť dala súhlas, že v budúcnosti sa obyvatelia novej IBV budú môcť trvalo napojiť na túto komunikáciu, ktorá je súčasťou severného obchvatu mesta Prešov R4.

„Naším cieľom je teraz stretnúť sa s vlastníkmi a vzájomne prijať také riešenie, aby sme neohrozili bezpečnosť a komfort bývania obyvateľov v tejto lokalite, bezpečnosť detí v škôlke, ale aj zámer už vopred schválenej individuálnej bytovej výstavby,“ uviedla primátorka.

Zo strany stavebného úradu bol už vykonaný štátny stavebný dohľad a vydal príkaz na dočasné zastavenie všetkých stavebných prác na stavbe nad sídliskom do splnenia si stanovených podmienok. Aj toto je však len dočasné. Konečné riešenie by mohlo priniesť rokovanie všetkých strán.