Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Prešovská mestská rada rokovala o odpadoch i prenájmoch pozemkov

Andrea Turčanová. Foto: TASR

Mestská rada (MR) v Prešove navrhuje zmeniť inštitút symbolického eurového nájomného za pozemky, ktoré zastupiteľstvo schvaľuje v prípadoch hodných osobitného zreteľa.

Prešov 3. februára (TASR) – Mestská rada (MR) v Prešove navrhuje zmeniť inštitút symbolického eurového nájomného za pozemky, ktoré zastupiteľstvo schvaľuje v prípadoch hodných osobitného zreteľa.

Poslankyňa a členka MR Štefánia Andraščíková na poslednom pondelkovom (2.2.) rokovaní rady navrhla, aby v prípadoch hodných osobitného zreteľa mesto vyšlo v ústrety záujemcom o pozemky, no len do takej miery, že im ich prenajme za jedno euro za štvorcový meter. Doteraz totiž podľa nej bola cena jedno euro niekedy nastavená ako mesačné nájomné, inokedy ako ročné nájomné a nezáležalo na rozlohe či druhu pozemku.

Na rokovaní sa však hovorilo aj o dodatku č. 8 k Zmluve o skládkovaní tuhého domového odpadu, ktorý bol podpísaný v roku 2010. Postup pri uzatváraní dodatku kontroloval Úrad pre verejné obstarávanie a správe z kontroly sa venovali aj členovia MR.

„Boli porušené zásady transparentnosti a rovnakého zaobchádzania a v konečnom dôsledku aj porušený zákon o verejnom obstarávaní. Už vtedy malo mesto vysúťažiť dodávateľa a cena za nakladanie s odpadmi by bola už vtedy nižšia. Keďže sa nesúťažilo, budeme musieť robiť súťaž teraz. Od marca roku 2010 platíme ročne o 400.000 eur za odpad viac, ako by to bolo, keby sme tento dodatok nemali podpísaný,“ povedala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

V marci by mali byť jasné výsledky z rokovania komisie, ktorú v minulosti určil ešte bývalý primátor Pavel Hagyari, a potom by mesto podľa Turčanovej mohlo pristúpiť k vypísaniu novej súťaže. Primátorka zároveň uviedla, že mesto pokutu nedostane.