Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Prešovský kraj

Prešovskí krajskí poslanci budú schvaľovať druhú zmenu rozpočtu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Poslanci budú rozhodovať aj o zmene zriaďovateľa Gymnázia Antona Prídavka v Sabinove, ktorú má z rúk kraja od nového školského roka prevziať spoločnosť Deutsch-Slowakische Akademien.

Prešov 10. apríla (TASR) – Prešovskí krajskí poslanci na svojom 24. zasadnutí Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v utorok 11. apríla budú rozhodovať v poradí o druhej zmene tohtoročného rozpočtu. Upraviť sa majú bežné príjmy o vyše 930.000 eur, výdavky sa zvýšia o 2,3 milióna eur, z toho 1,37 milióna eur pôjde na kapitálové výdavky. Diskutovať sa bude tiež o vyúčtovaní príspevku za služby vo verejnom záujme v prímestskej autobusovej doprave za vlaňajší rok. Dopravy sa týka aj Plán dopravnej obslužnosti PSK.

Na programe je tiež viacero bodov, ktoré súvisia so schválením projektových žiadostí, pričom poslanci získajú zároveň informáciu, akou sumou sa bude, v prípade ich schválenia, spolupodieľať na ich realizácii PSK. Krajské múzeum v Prešove pripravilo projekt Živá archeológia ako jedinečný produkt kultúrneho turizmu Karpát, s ktorým sa plánuje uchádzať o dotáciu prostredníctvom programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Celkový rozpočet predstavuje viac ako 660.000 eur, kraj by sa mal podieľať na spolufinancovaní hodnotou 33.000 eur. Z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) chce PSK získať financie na projekt Bezpečná a ekologická doprava v regiónoch. Rovnako z IROP plánuje kraj získať nenávratné finančné prostriedky na projekt zameraný na zvýšenie počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní.

Spolufinancovania sa týka aj návrh na združenú investíciu - prestavbu križovatky cesty tretej triedy v Poprade na priesečníku ulíc Slovenského odboja – Hraničná s prestavbou na okružnú križovatku. Na investíciu sa majú zložiť mesto Poprad a PSK, pričom kraj sa má podieľať sumou 300.000 eur a mesto Poprad 250.000 eur.

Poslanci budú rozhodovať aj o zmene zriaďovateľa Gymnázia Antona Prídavka v Sabinove, ktorú má z rúk kraja od nového školského roka prevziať spoločnosť Deutsch-Slowakische Akademien.

Poslanecký zbor bude hlasovať aj o nových riaditeľoch v zariadeniach Centra sociálnych služieb Dúbrava a Domova sociálnych služieb v Jabloni. Poslanci prerokujú aj majetkové prevody.