Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Prešovskí poslanci prijali tretiu zmenu tohtoročného rozpočtu

Foto: TASR/AP

Schválením rozpočtového opatrenia dôjde k zvýšeniu rozpočtu mesta v príjmovej a výdavkovej časti o zhruba 1,9 milióna eur a celkový rozpočet mesta sa týmto zvýši na viac ako 86 miliónov eur.

Prešov 30. mája (TASR) – V poradí tretiu zmenu tohtoročného rozpočtu odobrili na stredajšom rokovaní zastupiteľstva prešovskí mestskí poslanci. Schválením rozpočtového opatrenia dôjde k zvýšeniu rozpočtu mesta v príjmovej a výdavkovej časti o zhruba 1,9 milióna eur a celkový rozpočet mesta sa týmto zvýši na viac ako 86 miliónov eur.

Vedúca odboru ekonomiky a podnikania Mestského úradu v Prešove Martina Kolarčíková uviedla, že rozpočet mohli zvýšiť vďaka prebytku v hospodárení za minulé obdobie. Pôjde o financie z výnosu dane z príjmu vo výške 308.600 eur, z prevodu z rezervného fondu 1,5 milióna eur a z mimorozpočtového peňažného fondu v sume 95.000 eur.

„Z rezervného fondu pôjde 1,5 milióna eur na nákup kapitálových aktív, čo znamená pozemkov, objektov, budov podľa schválenia mestského zastupiteľstva. Keďže došlo k pozitívnemu prebytku v hospodárení, navrhujeme rozdeliť aj dotácie na mestom podporované oblasti, čo pozitívne poslúži občanom,“ uviedla Kolarčíková. Mesto vyčlenilo 95.000 eur na údržbu a aktualizáciu pasportu cestného fondu, čo súvisí s novelizáciou zákona o pozemných komunikáciách, ktorá samosprávam navýši starostlivosť o zimnú údržbu chodníkov.

Poslanci do pôvodného návrhu doplnili tri zmeny. Ide o sumu 5000 eur na osvetlenie priechodu pre chodcov na uliciach Sabinovská – Mičurinova. Do plánu investičnej výstavby doplnili navýšenie sumy o 80.000 eur na ulicu Mateja Murgaša v časti Nižná Šebastová a multifunkčné ihrisko pri základnej škole na Važeckej ulici o 40.000 eur.