Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Primátor Kežmarku Ján Ferenčák hodnotil prvý rok vo funkcii

Na snímke primátor Kežmarku Ján Ferenčák Foto: TASR/Oliver Ondráš

V hodnotení sa primátor nevyhol ani nedokončenému zimnému štadiónu.

Kežmarok 15. januára (TASR) – Primátor Kežmarku Ján Ferenčák hodnotí prvý rok vo funkcii. Jednou z jeho priorít bola v roku 2015 aj protipovodňová ochrana mesta. "Ministerstvo životného prostredia SR postavilo v bývalom vojenskom priestore dva poldre z vlastnej rozpočtovej kapitoly. Konečné riešenie to nie je, ale ak príde prívalová vlna, máme vďaka nim viac času, ktorý sme predtým nemali a vieme sa včas pripraviť," uviedol primátor.

K vyššej bezpečnosti v kežmarských uliciach by mal prispieť aj rozšírený kamerový systém mestskej polície, pešie hliadky a cyklohliadky polície. Okrem toho samospráva pripravila zmeny úradných hodín, Mestský úrad a ním riadené organizácie zrušili nestránkové dni a občanom sú k dispozícií bez obedňajšej prestávky. "Začali sme komunikovať na portáli Odkaz pre starostu a spoluprácu sme rozšírili so spoločnosťou, ktorá prevádzkuje City monitor. Cez neho môže každý občan posielať podnety, pripomienky a odkazy, ktoré riešime okamžite. Rovnako sme zriadili aj oficiálnu stránku mesta na Facebooku," dodal Ferenčák. Pre zlepšenie kontaktu občana s úradmi bola presťahovaná matrika, kontrolórka mesta i stavebný úrad. Súčasne sa vytvorilo integrované obslužné miesto, kde občania získajú všetky potrebné dokumenty na jednom mieste.

Okrem toho sa kežmarská radnica zamerala aj na zlepšenie vzťahov s ostatnými spišskými mestami. Na štvrťročných stretnutiach sa usilujú nielen vzájomne sa informovať, ale aj zosúladiť jednotlivé aktivity a projekty tak, aby sa rozvíjal celý región. "Počas uplynulého roka sa vynovil scenár festivalu Európskeho ľudového remesla, ktorý je druhým najväčším festivalom na Slovensku a zúčastnilo sa na ňom viac ako 40.000 návštevníkov," konštatoval Ferenčák. Novinkou boli vlani aj Netradičné vianočné trhy, ktoré trvali päť dní. Cieľom týchto zmien bolo pritiahnuť viac obyvateľov a turistov do mesta.

V hodnotení roku vo funkcii sa primátor nevyhol ani nedokončenému zimnému štadiónu, na sprevádzkovanie ktorého potrebuje radnica približne dva milióny eur. Prínosom však podľa neho bolo vybudovanie tartanovej dráhy pri Základnej škole (ZŠ) Nižná brána a multifunkčné ihrisko pri ZŠ Dr. Daniela Fischera. Rovnako v meste zaviedli nový systém využitia mestských športovísk pre verejnosť. K úspešným investičným projektom primátor zaradil aj vybudovanie troch cyklotrás. "Koncom roka finišoval projekt verejného osvetlenia, kedy sa vymenilo približne 360 LED svietidiel na hlavných dopravných ťahoch, vďaka čomu mesto ročne ušetrí do 20.000 eur," doplnil Ferenčák.

V minulom roku vytvoril nový investor v Kežmarku 250 pracovných miest a plánuje ďalšie rozšírenie výroby. Zároveň sa tu podarilo udržať aj firmu, ktorá priamo v meste vytvorila 500 nových pracovných miest, čím sa v okrese Kežmarok stala najväčšou spoločnosťou, ktorá má cez 700 zamestnancov. "Najväčším zamestnávateľom v Kežmarku je ale mesto a jeho organizácie, v ktorých pracuje okolo 900 ľudí. Momentálne spolupracujeme s úradom práce a približne 50 ľudí má možnosť si privyrobiť v rámci aktivačných prác," spresnil Ferenčák.

Za jeden z najväčších investičných projektov v oblasti kultúry považuje rekonštrukciu mestskej knižnice, kde mestu hrozila pomerne veľká finančná strata. Neúspešný proces rekonštrukcie sa však podarilo zvrátiť, 500.000 eur ostalo v rozpočte a sú určené na dokončenie zimného štadióna. "V kežmarskom zariadení pre seniorov a v Zariadení opatrovateľskej služby sa podarilo vymeniť polovicu postelí za polohovateľné a pripravuje sa rekonštrukcia celej budovy," doplnil primátor s tým, že viacero aktivít má miestna samospráva naplánovaných aj v roku 2016.