Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Primátorka za prvých 100 dní riešila najmä dopravu

Na snímke nová primátorka Prešova Andrea Turčanová Foto: TASR/Milan Kapusta

Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová dnes hodnotila 100 dní na čele mesta. Zároveň ohlásila, že mesto má vybraného prevádzkovateľa mestských parkovísk v centrálnej zóne.

Prešov 25. marca (TASR) – Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová dnes hodnotila 100 dní na čele mesta. Zároveň ohlásila, že mesto má vybraného prevádzkovateľa mestských parkovísk v centrálnej zóne. Po viac ako šiestich rokoch, čo parkoviská v centrálnej mestskej zóne spravovala spoločnosť VINCI Park Slovakia, ju od 1. apríla nahradí mestská firma Prešov REAL, pretože tá pre mesto podľa primátorky priniesla najlepšiu ponuku.

Ďalším pozitívom je podľa Turčanovej už vydané stavebné povolenie pre stavbu diaľnice D1 Prešov západ - Prešov juh a tiež sa rokuje o rýchlostnej ceste R4, kde bude podľa nej prioritou úsek Vydumanec – Sabinovská ulica a tiež preložka cesty 1/68 od Sabinovskej ulice popod fakultnú nemocnicu s vyústením za železničnou stanicou. Mesto by tiež chcelo aspoň na niektorých sídliskách vybudovať jazdné pruhy pre autobusy.

„Mojou prioritou bola aj oblasť dopravy. Ešte v januári vznikla komisia dopravy ako poradný orgán primátorky, ktorá nie je zložená z poslancov, ale z odborníkov, zo zástupcov štátnej správy, Národnej diaľničnej spoločnosti, Slovenskej správy ciest, Prešovského samosprávneho kraja, z Dopravného inšpektorátu, železníc a tiež Dopravného podniku mesta Prešov. Komisia funguje, pravidelne sa stretáva, má zatiaľ len čiastkové výstupy, ale pevne verím, že v krátkej dobe budeme vedieť prezentovať spoločné postupy a spoločné kroky vo vzťahu k ostatným inštitúciám, ale hlavne k vláde SR,“ uviedla Turčanová.

Ako ďalej povedala, mestu sa už v dohľadnom čase podarí etablovať ďalšieho investora do priemyselného parku IPZ Záborské. Poslanci mestského zastupiteľstva by mali už v pondelok (30.3.) schváliť prevod pozemkov pre spoločnosť Draka Comteq Slovakia, s.r.o. Tá už síce prevádzku v Prešove má, no po presťahovaní do IPZ by rozšírila počet pracovných miest v spoločnosti o približne 120.

„Hlásia sa nám aj ďalší menší investori aj z medzinárodných firiem, no nič konkrétne zatiaľ hovoriť nebudem. Posun v zamestnanosti by mohol priniesť aj vznik Oblastnej organizácie cestovného ruchu, na založení ktorej sa intenzívne pracuje,“ povedala Turčanová.

Ďalším dôležitým posunom za 100 dní jej práce v meste Prešov sú podľa nej aj zmeny na mestskom úrade. Po schválení novej organizačnej štruktúry už bolo prepustených 12 zamestnancov a predpoklad je podľa Turčanovej ešte ďalších päť. Žiaden zo zamestnancov nedostane „zlatý padák“. Štyria sa vzdali, s tromi sa zrejme mesto bude súdiť, pretože podľa primátorky sú podané tri žaloby.

Pozitívne hodnotí Turčanová aj to, že rozpočet mesta na tento rok je o viac ako 2,5 milióna eur nižší ako návrh spracovaný predchádzajúcim vedením mesta. Ten bol podľa nej síce futuristický, no niektoré základné oblasti života mesta boli značne poddimenzované.