Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Projekt Tatry v pohybe je najlepším produktom cestovného ruchu v kraji

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Celoročný projekt Tatry v pohybe, ktorého realizátorom je viacero subjektov vo Vysokých Tatrách, zvíťazil ako najlepší produkt cestovného ruchu v Prešovskom kraji.

Vysoké Tatry 19. januára (TASR) – Celoročný projekt Tatry v pohybe, ktorého realizátorom je viacero subjektov vo Vysokých Tatrách, zvíťazil ako najlepší produkt cestovného ruchu v Prešovskom kraji. "Sme tomu naozaj veľmi radi. Podarilo sa nám efektívne spojiť prácu športových klubov, samospráv, ako aj ubytovateľov. Som rada, že odborná komisia vybrala do trojice najlepších produktov práve ten náš," uviedla pre TASR riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry (ZCR VT) Lucia Dubielová.

Nápad pripraviť spoločný projekt vznikol v športovej komisii, ktorá je zložená z organizátorov tatranských športových podujatí. Chceli vytvoriť destinačný športový produkt, do ktorého sa zapoja miestne športové kluby, ubytovatelia, samosprávy a bude pripravená aj infraštruktúra. Cieľom projektu je podľa Dubielovej zatraktívniť ponuku aktivít vo Vysokých Tatrách, rozšíriť zážitkovú formu pobytov a dovoleniek a v neposlednom rade aj podpora zdravého životného štýlu.

"Ďalším benefitom je vybudovanie centrálneho informačného portálu pre športové podujatia a v roku 2016 aj virtuálne preteky. Návštevníci sa tak ľahko dostanú k viac ako 100 kilometrom označeným tratí ich obľúbených outdoorových športov," zdôraznila Dubielová s tým, že momentálne je vyznačených už 67 kilometrov trás a na jar dokončia Tatranci zvyšné.

"Podujatia v našom kalendári ale nie sú nové. Napríklad Malý štrbský maratón sa bude konať už po 39. raz. Išlo skôr o spojenie podujatí do kompletnej ponuky, aby športovci v Tatrách mali celý rok program, a to nielen bežci, ale aj bežkári, skialpinisti, vyznávači horského behu či nordic walkingu," vymenovala Dubielová. Aj tento rok budú mať možnosť bežci súťažiť o bežeckého kráľa a kráľovnú Tatier a aj tento rok pre nich pripravili v rámci série Tatry v pohybe Prestige Tour unikátnu sadu medailí, ktoré spolu vytvárajú panorámu Vysokých Tatier. "Tentoraz ale medaily budú trošku odlišné od minulého roku," dodala riaditeľka ZCR VT.

Prestige Tour Tatranci rozšírili o ďalšie podujatie - CITY trail v Starom Smokovci, ktorý odštartuje sériu v máji. Aj v tomto roku v júni sa bude na Štrbskom Plese konať trojdňové zážitkové bežecké podujatie pre širokú verejnosť Tatry Running Tour, ktoré si za šesť rokov svojej existencie získalo priaznivcov v mnohých krajinách. Už teraz, pol roka pred jeho začiatkom, je prihlásených viac ako 100 účastníkov zo siedmich krajín, medzi nimi aj z Kanady, Dánska, Veľkej Británie a Švajčiarska. "Účastníkom podujatí sa snažíme stále pripraviť niečo nové, iné, ako sú bežne zvyknutí a zatiaľ sa nám to darí. Napríklad Zimná bežecká séria je natoľko rôznorodá, že preverí nejedného pretekára," uzavrela Dubielová.

O trojici najlepších produktov cestovného ruchu v Prešovskom kraji za rok 2015 rozhodla odborná porota. Okrem projektu Tatry v pohybe sú nimi aj Objavovanie Prešova 2015 a vodný svet Aquaruthenia vo Svidníku. Projekt Tatry v pohybe vytvoril podľa poroty v tatranskom regióne pestrú ponuku športových aktivít, spojil miestne športové kluby, ubytovateľov a organizácie, ktoré spolu vytvárajú komplexný produkt pre turistov i domácich. Okrem podujatí projekt obsahuje aj značenie bežeckých a nordic walking tratí tatranského regiónu.