Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Prešovská prokuratúra rieši podozrenia z falšovania listiny kandidátov

Komunálne voľby, ilustračné foto. Foto: TASR/Michal

Prokuratúra má na stole jeden podnet, polícia ich rieši viac.

Prešov 18. novembra (TASR) – Okresná prokuratúra v Prešove eviduje iba jeden podnet týkajúci sa komunálnych volieb. TASR to potvrdil hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák.

Ako uviedol, išlo o podnet z Okresného úradu v Prešove týkajúci sa podozrenia z falšovania kandidačnej listiny kandidátov na poslancov Obecného zastupiteľstva v Chminianskych Jakubovanoch v okrese Prešov. O spôsobe vybavenia podnetu sa pre krátkosť času podľa neho ešte nerozhodlo.

Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniela Džobanika polícia zaznamenala počas volebného dňa (15.11.) 42 podaní. V piatich prípadoch išlo o podozrenia z trestnej činnosti, v šiestich o podozrenia z priestupkov a 31 podaní sa nepotvrdilo.

Trestné oznámenia pochádzali napríklad z obce Torysa v okrese Sabinov, kde jeden z kandidátov na starostu v miestnej krčme údajne kupoval občanom alkohol, aby ho volili. Druhé trestné oznámenie podala volička z Vranova nad Topľou, ktorú poslanci podľa jej slov ovplyvňovali. Ďalšie bolo z obce Jablonov v okrese Levoča, kde sa niektorým nepozdávalo, že za plentu chodilo viacero ľudí naraz.